Убити и ранени при бунт в затвор в Шри Ланка

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:12, 29.11.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Бунт в затвор близо до столицата на Шри Ланка наложи охранителите да открият огън. Най-малко четирима затворници бяха убити, а 24 ранени, докато протестираха срещу нарастването на коронавирусните инфекции, съобщиха служители.

Говорителят на полицията Аджит Рохана каза, че елитни полицейски командоси са били разположени в затвора в Махара, където затворниците са се разбунтували срещу условията на пренаселеност и поискали предсрочно освобождаване. "Пазачите в Махара са използвали сила, за да овладеят ситуацията", каза Рохана.

Служителите съобщиха, че разбунтувалите се затворници са подпалили част от затвора и са повикани пожарникари, за да потушат пламъците. Екипи от елитни полицейски командоси на специалната оперативна група са изпратени да засилят сигурността в затвора, каза говорителят на полицията Рохана.

Сблъсъците бяха кулминацията на седмици на размирици в няколко затвора в цялата страна, след като броят на случаите на COVID-19 в затворите в Шри Ланка надхвърли 1000.

Миналата седмица затворите в страната бяха блокирани, тъй като властите съобщиха за нарастване на инфекциите сред затворници, както и охраната.

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в страната също се е увеличил шест пъти този месец до 116, докато общият брой инфекции се е удвоил до 23 484. Шри Ланка е съобщила за 19 смъртни случая при 10 424 души, заразени в края на октомври.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Елитна британска служба ще бори дезинформацията за коронавируса
Елитна британска служба ще бори дезинформацията за коронавируса
Трагедията в Сандански - история за тормоз и насилие, коствали живота на две невинни деца
Трагедията в Сандански - история за тормоз и насилие, коствали живота на две невинни деца