НОВИНИ

Учени ще спасяват носорози с ядрени технологии

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:59, 20.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Още
учени спасяват носорози ядрени технологии
Слушай новината

Учени от ЮАР, Австралия, САЩ и Русия започнаха проект, който цели да намали бракониерството на носорози в световен мащаб. В него ще бъдат използвани ядрени технологии на руската държавна компания "Росатом", чрез които ще се проследяват роговете на животните.

Експертите са убедени, че благодарение на повече от 10 000 устройства за откриване на радиация, поставени в различни гранични точки по света, транспортирането на рогове ще намалее, защото в тях ще има поставени нерадиоактивни изотопи С-13 (въглерод) и N-15 (азот).

През следващите три месеца учени и ветеринари ще наблюдават медицинските показания на носорозите, за да проучат как влияят изотопите на животните. Специална комисия, в която са включени всички участници в проекта, трябва да потвърди, че изотопът не прониква в тялото на носорозите и не им вреди. С помощта на суперкомпютър и 3D-принтер ще се направи модериране, което ще помогне да се определи подходящият радиоизотоп и количеството му. След това се планира въвеждане на радиоактивен изотоп в рога на носорога, като "Росатом” ще е доставчик на елемента.

В Южна Африка живее 90% от световната популация на носорози. От 2010 до 2019 г. в резултат на бракониерски набези са убити повече от 9600 носорози. Въпреки че търговията с рогове е незаконна и забранена, в немалко страни продажбата им продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът обсъди с германския посланик двустранното сътрудничество
Премиерът обсъди с германския посланик двустранното сътрудничество
ВМРО, "Воля" и НФСБ ще се явят заедно на изборите на 11 юли
ВМРО, "Воля" и НФСБ ще се явят заедно на изборите на 11 юли