Учените разкриха тайната на перфектното гушкане

от БНТ
09:27, 11.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още
прегърни учените разкриха тайната перфектното гушкане
Снимка: БГНЕС

В епохата на социално дистанциране и потискащи новини, всички ние бихме могли да подобрим нещата с една прегръдка.

Сега учените са анализирали кое прави прегръдката перфектната - просто не трябва да бъде прекалено силна.

Екип от японския университет Тохо измерил успокояващия ефект върху бебета при прегръдки с различен натиск, както и сравнил прегръдката от непознати с тази на родителите.

Според резултатите, публикувани в списание Cell, бебетата са били успокоени повече от прегръдка със средна сила, отколкото просто да са носени на ръце, а успокояващият ефект намалява по време на "здрава" прегръдка.

Изследователите са избрали продължителността на прегръдката да бъде до 20 секунди, тъй като "бе почти невъзможно да се избегне лошото настроение на бебето по време на едноминутно или по-дълго държане или прегръдка", признават те в доклада, цитиран от Франс прес.

Не е изненадващо може би, че при бебета, които са над 4-месечна възраст, успокояващият ефект е по-голям при получаване на прегръдка от родител, отколкото от непозната жена.

И така, за перфектна прегръдка се счита тази със средна сила и от родител, смятат учените.

Известно е, че хормонът окситоцин, известен още като "хормон на любовта", се отделя по време на близък физически контакт, но изследователите казват, че времето на експеримента им с прегръдки е твърде кратко, за да играе роля хормонът.

Учените смятат, че тяхното изследване за първи път измерва физиологичното въздействие от прегръщането на бебета и казват, че тяхната работа трябва да подобри познанията за връзката между родители и деца и детската психология.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На границите ще се събират само "забравени" глоби от шофьори. Даже и от чужденци
На границите ще се събират само "забравени" глоби от шофьори. Даже и от чужденци
15 човека годишно умират от мълнии у нас
15 човека годишно умират от мълнии у нас