НОВИНИ

Училищата в Делхи няма да работят една седмица заради замърсяването на въздуха в града

училищата делхи работят една седмица заради замърсяването въздуха града
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:29, 13.11.2021
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Властите на индийската столица Делхи разпоредиха днес затварянето на училищата за една седмица заради замърсяването на въздуха, което достигна обезпокояващи нива в последните дни, предадоха световните агенции.

"Считано от понеделник училищата ще бъдат затворени за децата, които не трябва да дишат замърсен въздух", заяви премиерът на федералната територия Делхи Арвинд Кеджривал.

На държавните служители също е разпоредено да работят дистанционно, допълва ДПА. Подобна препоръка беше отправена и към работниците в частния сектор. От понеделник до сряда в Делхи се забраняват и строителните дейности.

В последно време в града количеството на фините прахови частици във въздуха е между 6 и 8 пъти над пределите, смятани за безопасни от Световната здравна организация. Делхи, който е с население от 25 милиона души, е поставян в последните години в класациите на най-замърсените градове в света.

Горенето на стърнища, съчетано с климатични фактори, като липсата на ветрове и емисиите от натоварения пътен трафик, промишлеността и изгарянето на отпадъци, водят до повишаване на нивата на замърсяване на въздуха всяка година през октомври и ноември в Делхи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестрите Дина и Арина Аверини няма да се пенсионират
Сестрите Дина и Арина Аверини няма да се пенсионират
Арда записа победа при неофициалния дебют на Славко Матич
Арда записа победа при неофициалния дебют на Славко Матич