САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Удължават срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение за хронично болни

от БНТ
16:10, 22.05.2020
Чете се за: 00:33 мин.
Здраве
удължават срока валидност протоколите скъпоструващо лечение хронично болни

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл по време на извънредното положение, се удължава служебно от НЗОК за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна при условия и по ред, определени от Касата.

Промяната е съгласно разпоредбите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, съобщиха от НЗОК.

Служебно се удължава срокът на валидност на протоколите (по образец „Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК“), изтичащи по време на извънредното положение, т.е. от 13.03.2020 вкл. до 13.05.2020г. вкл. Валидността на тези протоколи е удължена служебно за времето на извънредното положение и 2 месеца след неговата отмяна, т.е удължаването е до 13.07.2020 г.

В случай, че срокът на валидност на даден протокол е изтекъл на/след 14.05.2020 г., същият не се удължава служебно.

В този случай, с пълното съдействие на договорните партньори на НЗОК, здравноосигуреното лице следва да подготви документация по издаване на нов протокол за продължаване на терапията (в т.ч. клинична оценка, лабораторни и инструментални изследвания). В тези случаи се издава нов протокол.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив ще съди фирмата изпълнител на транспортния проект
Община Пловдив ще съди фирмата изпълнител на транспортния проект
Как ще пътуваме до съседните държави?
Как ще пътуваме до съседните държави?