НОВИНИ

УЕФА представя промените за Шампионската Лига в четвъртък

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:57, 09.02.2021
Чете се за: 00:55 мин.
Футбол
уефа представя промените шампионската лига четвъртък

УЕФА ще представи предложения за промяна на формата на Шампионска лига от 2024 година в среща на 55-те си национални асоциации във вторник.

Европейската футболна централа се надява, че новият формат, който ще гарантира на клубовете повече мачове и приходи, ще спре заплахата от Европейска Суперлига.

Новият формат ще увеличи броя на участниците от 32 на 36, като всеки отбор ще има гарантирани поне по десет мача срещу различни съперници, а настоящата групова фаза ще бъде заменена от едно първенство, базирано на т.нар. „Швейцарски модел“.

Въпреки че Европейските първенства – звеното, което представлява домашните лиги в Европа, вярват, че тази система е „подобрение в сравнение с по-радикални предложения, които се появиха през 2019“, все още има „сериозни притеснения“ относно по-големия брой срещи върху домашните първенства.

Повечето срещи могат да се окажат сериозно предизвикателство за много от топ първенствата, включително Висшата лига, където Карабао Къп ще бъде поставен под сериозна заплаха.

Членовете на Европейските първенства, създадени от 37 турнира от 30 различни страни, вече обсъдиха предложенията на среща миналата седмица.

Според новите правила, три клуба ще се класират на база коефициент в УЕФА от предишни участия, което означава, че европейски грандове като Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид могат да се класират дори без квалификация по традиционния път през вътрешния шампионат.

Класирането за 1/8 финалите също ще става по по-особен начин, като първите 8 тима в крайното подреждането ще си гарантират място за следващата фаза, докато отборите от 9-то до 24-то място ще си оспорват останалите осем места в плейофи.

Като резултат това ще увеличи общият брой на мачовете в турнриа от 125 на 225 срещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Ангелов: България ще прилага ваксината на "Астра Зенека" и на пациенти над 55 години
Костадин Ангелов: България ще прилага ваксината на "Астра Зенека" и на пациенти над 55 години
Лийдс се справи с Кристъл Палас у дома
Лийдс се справи с Кристъл Палас у дома