НОВИНИ

Украйна, Испания и Португалия обявиха съвместна кандидатура за домакинство на Мондиал 2030

украйна испания португалия обявиха съвместна кандидатура домакинство мондиал 2030
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 05.10.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Украйна се присъедини към Испания и Португалия в съвместната им кандидатура за приемане на световното първенство по футбол през 2030 година.

Новото партньорство бе потвърдено от Испанската футболна федерация (РФЕФ) и Португалската футболна федерация (ФПФ) по време на пресконференция в офисите на Европейската футболна централа (УЕФА) в Швейцария.

Съвместната кандидатура на Испания, Португалия и Украйна за първенството на планетата през 2030 г. е подкрепено от УЕФА и ще се конкурира срещу други кандидатури като тази между Египет, Гърция и Саудитска Арабия, както и съвместното предложение на Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили.

Испания за последно прие световното първенство през 1982 г. Португалия и Украйна са домакинствали на европейски първенства съответно през 2004 и 2012 година, но никога не са приемали Мондиал.

Съвместната кандидатура на трите страни ще има сериозна конкуренция, като шансовете на южноамериканската – Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили, не са никак малки, предвид факта, че дебютното световно първенство се проведе в Уругвай през 1930 година.

Решението относно това кой да приеме надпреварата след осем години ще бъде взето на Конгреса на ФИФА през 2024, където 211-те членки на асоциации ще гласуват и изберат най-добрата кандидатура.

До 2030 година, световното първенство ще се е увеличило до 48 отбора – повишение с 16 тима в сравнение с настоящия формат.

След зимното световно, което ще се проведе в Катар, САЩ, Канада и Мексико ще приемат изданието през 2026. То ще бъде дебютно и във формата с 48 отбора.

Междувременно, Европейското първенство през 2024 ще се проведе в Германия, а домакинът на изданието четири години по-късно тепърва ще бъде определен, като кандидатура обмислят от Великобритания и Ирландия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анджелина Джоли обвинява Брад Пит в насилие
Анджелина Джоли обвинява Брад Пит в насилие
Френски звезди отрязаха косите си в подкрепа на иранските жени
Френски звезди отрязаха косите си в подкрепа на иранските жени