Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Улесняват приема на чуждестранни студенти в българските университети

от БНТ
10:20, 23.06.2022
Чете се за: 01:30 мин.
Още
улесняват приема чуждестранни студенти българските университети
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Страната ни улеснява приема на чуждестранни студенти в българските висши училища. Това стана възможно с промени в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висши училища, одобрени вчера от Министерския съвет.

При кандидатстване в български университет вече няма да се изисква представяне на медицинско свидетелство. Този документ създаваше пречки на студентите, тъй като трябваше да се издаде в едномесечен срок преди датата на кандидатстване и да се завери от съответните органи в чуждестранната държава.

Досега кандидат-студентите представяха в българските висши училища копие от диплома за завършено средно образование и документ от орган в държавата, в която е издадена съответната диплома. Занапред пред университетските власти ще може да се използва удостоверението за признаване на средно образование, придобито в училище на чужда държава, което се издава от Регионалното управление на образованието въз основа на представени документи от чуждата държава.

Отделно висшите училища трябва да предоставят предварително информация за балообразуващите предмети и приемни изпити за съответната специалност. Тази промяна ще улесни кандидат-студентите и ще им даде повече време за избор на бъдещо обучение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Новото мнозинство блокира държавата и обрича хората
Корнелия Нинова: Новото мнозинство блокира държавата и обрича хората
Серина Уилямс и Онс Жабер стигнаха полуфиналите на двойки в Ийстбърн
Серина Уилямс и Онс Жабер стигнаха полуфиналите на двойки в Ийстбърн