НОВИНИ

Унгария блокира петролното ембарго на ЕС заради санкциите срещу руския патриарх

унгария блокира петролното ембарго заради санкцииите руския патриарх
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:55, 01.06.2022
5152
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Унгария е блокирала приемането на петролното ембарго и договорените нови европейски санкции срещу Москва, настоявайки за изваждане на руския патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз. Това посочват няколко дипломатически източници в ЕС, цитирани от Франс прес.

"Патриархът се смята за дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин и се превърна в един от основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна", се посочва в предложението за санкции, внесено на страните членки.

Лидерите на 27-те държави членки от ЕС се събраха на среща на върха на 30 и 31 май в Брюксел и постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с около 90% до края на годината, за да преустановят финансирането на руската инвазия в Украйна.

За европейските санкции е необходимо единодушие и унгарският премиер Виктор Орбан е дал съгласието си по време на срещата на постоянните представители преди публикуването на текста в официалния вестник на ЕС и влизането му в сила.

В момента се провеждат консултации с Будапеща в опит да се преодолее съпротивата на Унгария, съобщи дипломатически източник.

Петролното ембарго е ключова мярка от шестия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Той предвижда разширяване на черния списък до около 60 лица, включително главата на Руската православна църква патриарх Кирил, а също и изключването на три руски банки от международната финансова система СУИФТ, включително основната финансова институция на страната - "Сбербанк".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков доближи Олимпиакос на победа от финала в Гърция
Везенков доближи Олимпиакос на победа от финала в Гърция
Чилич обърна Рубльов в петсетов двубой в Париж
Чилич обърна Рубльов в петсетов двубой в Париж