НОВИНИ

Унгария е получила 4,5 млрд. куб. метра газ през България

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:43, 16.01.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
унгария получила млрд куб метра газ българия
Слушай новината

Унгария е получила през изминалата година над 4,5 млрд. кубични метра природен газ през България. Това обяви Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията на Унгария, който днес беше на посещение у нас. Именно енергетиката е една от темата, която той е обсъдил с българския си колега Николай Милков.

По думите му, той ще търси съдействието на София, за да може двете страни - Унгария и България да кандидатстват за допълнителни евросредства за изграждане на нови газови тръби. Така ще може да бъдат осигурени алтернативни доставки.

В момента Унгария получава руски газ през Турски поток, който минава през България. Страната обаче води преговори с Азербайджан за допълнителни количества.

"България и Унгария са ядрени държави. Заради ограничението за пренос на ядрено руско гориво по въздух, ние успяхме да получим количества именно през България и Румъния. Това засега е единственият ни път", каза още унгарският външен министър.

Унгарският министър още веднъж увери, че страната му подкрепя България за членството ѝ в Шенген. Му думите му, държавата ни е изпълнила всички обективни критерии за влизане и е недопустимо да се взимат под внимание субективни такива.

Унгария подкрепя България за Шенген

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виртуални уроци за ученици по повод 150-годишнината от гибелта на Левски
Виртуални уроци за ученици по повод 150-годишнината от гибелта на Левски
Бензема се е съгласил да продължи договора си с Реал Мадрид
Бензема се е съгласил да продължи договора си с Реал Мадрид