НОВИНИ

Унгария провежда национално допитване за санкциите на ЕС срещу Русия

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:26, 14.10.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Унгария публикува днес национално консултативно проучване, в което се гражданите питат дали са съгласни или не с противопоставянето на правителството на санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, пише АФП.

"Смятаме, че санкциите ни унищожават", се казва в изявление на правителствената страница във Фейсбук, където е публикувано проучване, състоящо се от седем въпроса.

Министър-председателят Виктор Орбан, който през последните години се стреми към близки връзки с руския президент Владимир Путин, често се обявява срещу санкциите. Той твърди, че те вредят повече на Европа, отколкото на Русия, тъй като застрашават енергийните доставки и ценовата стабилност.

Будапеща, която е силно зависима от руския нефт и газ и в момента отчита рекордна инфлация, вече си осигури освобождаване от санкциите на ЕС за внос на руски суров петрол по тръбопроводи. Освен това от началото на войната през февруари тя закупи допълнителни количества руски газ.

По-рано днес Орбан упрекна "европейския елит", че е взел решение за санкциите, въпреки че не бяха одобрени от всички членове на ЕС, включително и от Унгария.

"Ние винаги задаваме на хората най-важните въпроси... винаги сме се опитвали да създадем национален консенсус по определени въпроси", каза той по време на редовното си радиоинтервю, визирайки проучването.

Проучването няма правни последици, но от 2015 г. насам дясното правителство на Орбан често използва подобни допитвания, подкрепени от широки мултимедийни кампании, за да получи легитимност за позициите си и да осъди политиките на ЕС.

Последното допитване, озаглавено "За санкциите на Брюксел", ще бъде разпратено в цялата страна до около осем милиона домакинства, като респондентите ще бъдат помолени да го върнат до 9 декември.

Един от въпросите гласи дали анкетираните са съгласни с потенциалните санкции върху доставките на руски газ, наложени от "брюкселските лидери", които биха "изложили на риск отоплението на домакинствата и способността на европейската икономика да функционира".

Въпрос за въздействието на санкциите върху равнището на цените, особено на храните, обвинява мерките в спираловидна инфлация, "увеличаване на риска от гладна смърт в развиващите се страни", което "води до увеличаване на миграционния натиск" по границите на Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицински сестри в Добрич протестират за по-високи заплати
Медицински сестри в Добрич протестират за по-високи заплати
Гуардиола и Клоп очакват труден мач в дербито между Манчестър Сити и Ливърпул в неделя
Гуардиола и Клоп очакват труден мач в дербито между Манчестър Сити и Ливърпул в неделя