НОВИНИ

УНИЦЕФ: Влошени са образователните резултати на учениците в България

Почти всеки втори млад човек у нас няма основни умения по четене и математика.

изисква удостоверение отпускане помощи ученици клас
Снимка: pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 14.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В навечерието на първия учебен ден УНИЦЕФ предупреждава за влошени образователни резултати на учениците в България. Детският фонд на обединените нации отчита в доклад за страната ни още, че отпадането от училище, увеличаването на случаите на насилие и липсата на базови знания и умения са сред основните предизвикателства пред подрастващите в България.

Данните от тазгодишното национално външно оценяване разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи 4-ти клас, което допълнително задълбочава така наречената образователна бедност.

Данните за учениците, завършили 7-и клас, показват незначителен напредък по български език и среден резултат от 35 точки по математика, малко над прага от 30 точки, коментират от УНИЦЕФ. Организацията алармира, че почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика.

5,7% от децата на възраст от 7 до 10 години не посещават училище, съобщават от УНИЦЕФ. Данните на Министерството на образованието и науката за 2022 г., представени на съвместна конференция с УНИЦЕФ, показват увеличение на почти всички видове насилие, докладвани в училищата, включително физически, вербален и кибертормоз, които достигат над 3300 регистрирани инциденти за миналата учебна година.

Организацията отбелязва, че имаме много малък напредък по ангажимента за трансформиране на образованието.

"Училищата се нуждаят от ресурси, подкрепа и обучения за учителите, както и от актуализиране на учебните програми, за да бъдат адекватни и подходящи за учениците. Освен това насилието и тормозът в училище са сред основните фактори, които възпрепятстват способността на децата да учат и да реализират потенциала си. Заедно с Министерството на образованието УНИЦЕФ България изпълнява програми за по-приобщаващо и достъпно образование за всяко дете и за изграждане на безопасна и позитивна среда за цялата общност в училище", коментира Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Стаматова отпадна във втория кръг на турнира във Варна
Юлия Стаматова отпадна във втория кръг на турнира във Варна
БК Балкан привлече 20-годишния Георги Герганов от Ямбол
БК Балкан привлече 20-годишния Георги Герганов от Ямбол