НОВИНИ

Условията за работа в Катар остават неблагоприятни въпреки подобрението

гледате мачовете световното футбол вижте разпределението срещите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 14.11.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Условията за работа в Катар са се подобрили в последните 10 години, но все още остават неблагоприятни.

Шест дни преди началото на световното първенство по футбол, западният свят продължава да се тревожи от ситуацията в страната домакин на Мондиала. Представители на различни организации, с които БНТ се свърза ексклузивно, критикуваха, за пореден път, нарушаването на човешките права в азиатската държава.

Над 1,5 млн. работници, или около 95% от работната ръка в страната помогнаха на Катар да подобри инфраструктурата си, в това число 7 чисто нови стадиона, летища и високоскоростни пътища. В процеса участват предимно мигранти от Индия, Непал и Бангладеш. Отношението към тях обаче е безкрайно притеснително.

"Преди 10 години условията бяха много лоши. Те не можеха да подобрят работата си. Паспортите им бяха конфискувани и не можеха да напускат страната. Не получаваха и заплатите си навреме. Спяха на ужасни места, работеха в тежки условия и над допустимите часове. В последно време законите се промениха и се вкараха в употреба реформи. Има промяна, но не е достатъчна. Системата "Кафала" поставя работника напълно под властта на работодателя. Правителството на Катар се опита да смекчи действието на "Кафала" през 2020 г., но в момента големият проблем е прилагането на новите закони. Системата "Кафала" не съществува по закон, но на практика тя действа с пълна сила", сподели за БНТ съоснователят на Fair Square Никълас МакГийън.

През февруари 2021 г. "Гардиън" публикува потресаващи данни за 650 000 работници, загубили живота си в Катар през последното десетилетие. Емирството признава за 37 смъртни случаи на строителните площадки.

"Количеството на смъртните случаи в Катар е рекордно. Те използваха хиляди - милиони хора, за да изградят инфраструктурата си за това първенство. Може да се каже, че много работници дадоха живота си, за да го има този турнир. Толкова много ненужна смърт. Това се случи последните години в Катар и е неприемливо", допълни той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън: Междинните избори показаха силата на американската демокрация
Байдън: Междинните избори показаха силата на американската демокрация
Световното първенство по футбол в Катар и законите на Шериата
Световното първенство по футбол в Катар и законите на Шериата