НОВИНИ

Успешният шеф за поколението Z: Добър комуникатор, емоционално интелигентен, висшист

успешният шеф поколението добър комуникатор емоционално интелигентен висшист
bnt avatar logo
от БНТ
13:38, 05.10.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Пандемията от коронавирус промени трайно професионалния живот на милиони хора по света. От хибридните работни решения до изискванията за психично здраве е ясно, че бъдещето в работната среда ще изглежда значително по-различно от това до сега. Гъвкавата форма на работа наложи изисквания и за по-различни лидерски умения. Това показва специалното проучване #CtheFuture на световния лидер в областта на HR решенията Adecco Group, което се провежда за втори път.

Заради пандемията и продължителните локдауни, все повече хора се притесняват за психичното си здраве по отношение на бъдещето на работното място. Именно това е опасение номер 1, следвано от достъпа до работа и равенството в заплащането. Друг интересен факт от проучването е, че днес много повече се ценят меките умения (soft skills), като близо 80% от респондентите смятат, че те ще са по-важни от твърдите в бъдеще. За сравнение, в изследването от 2019 г. тази цифра е с 10% по-малка.

Тук възниква въпросът кои меки умения ще се ценят най-много в бъдеще. Според изследването на първо място това е умението за управление на хора и екипи, а на второ – комуникацията. Третото място се различава от това в анкетата от 2019 година, като сега за бъдещите лидери ще бъде много по-важна емоционалната интелигентност.

Преминаването към дистанционна работа извежда на преден план способността да се свързваш по дълбок и значим начин с другите, което задържа мотивацията на служителите на работното място.

Междувременно все повече представители на бизнеса се обединяват около идеята, че дипломата не е толкова важна, колкото беше преди. Тази концепция се подкрепя от множество изпълнителни директори и предприемачи, които изтъкват, че опитът им е много по-важен фактор за постигнатото досега от образованието. Въпреки това младите хора изглежда оценяват предимствата на висшето образование, като 54% от анкетираните смятат, че изпълнителният директор трябва да притежава диплома от университета. В проучването от 2019 г. 49% изразяват това мнение.

Макар пандемията от коронавируса да засегна най-вече младите хора по отношение на пазара на труда, над половината от респондентите казват, че са имали възможности за нова или първа работа по време на пандемията. Освен това близо 3/4 са могли да натрупат професионален опит в пандемичните времена.

За постковид реалността 87% от младите хора искат гъвкаво работно време, което да им позволява да постигнат баланс между личния и професионалния си живот, като в същото време разчитат на стабилна и дългосрочна работа с фиксиран срок на договора. Едва 26% предпочитат традиционно работно време от 9.00 до 17.00 часа.

Според 60% от анкетираните настоящите мениджъри и изпълнителни директори са подходящи за дистанционно управление на екипи. Това означава, че респондентите са оптимистични относно способността на мениджърите да се адаптират по най-добрия начин към трудните и безпрецедентни предизвикателства пред лидерството в днешно време.

В изследването участват 1072 души от 64 държави по света. По-голямата част от респондентите са на възраст между 18 и 30 години, а 15% работят на пълен работен ден. Анкетата изследва какви умения и качества ще трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно в новата работна реалност, както и какви ще бъдат най-големите им предизвикателства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 680 000 дози ваксини са поставени в София, броят на желаещите намалява
Над 680 000 дози ваксини са поставени в София, броят на желаещите намалява
Авиобаза "Безмер" навърши 70 години
Авиобаза "Безмер" навърши 70 години