НОВИНИ

Успешно справяне с организацията на вота и подобряване на охраната на границата отчетоха на националното съвещание на МВР

ръководството мвр провежда национално съвещание
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:59, 11.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Национално съвещание на политическото и професионалното ръководство на МВР се провежда в сградата на Главна дирекция "Национална полиция", съобщиха от вътрешното ведомство. Участва и служебният министър-председател Гълъб Донев.

Премиерът отчете, че МВР се е справило успешно с гарантирането на честни и свободни избори, благодарение на ефективната координация и взаимодействието между институциите. Той поздрави служителите на реда за осуетените и разкрити схеми за „купуване на гласове“.

"През изминалите два месеца доказахте, че да следваш закона в името на обществения интерес не е изключение за системата на МВР, а правило. Често се вглеждаме в нарушителите на реда вътре в системата, но примерите за съвестно свършена работа с отговорност към хората и закона са всеки ден", каза той.

Гълъб Донев отбеляза сериозните наследени проблеми като даде пример с необходимостта от засилен контрол срещу нелегалния мигрантски натиск и от подобряване на охраната на границата ни. Министър-председателят посочи положителните резултати, постигнати по темата, като напомни, че надеждният граничен контрол е гарант не само за националната сигурност на страната ни, но и за изпълнение на ангажиментите на България като външна граница на ЕС. Той посочи още, че ефективното реализиране на тези задължения е изключително важно за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Донев напомни, че овладяването на „войната по пътищата“ е една от задачите, с които служебният кабинет се зае от самото начало на мандата.

„Във войната на пътя се оглеждат травмите, с които живеем като общество – бедност, корупция, неграмотност. От всички нас като общество зависи да се справим с това сериозно предизвикателство. Усещането за безнаказаност на пътя и липсата на отговорност към собствения живот и живота и здравето на другите участници в движението трябва да се превъзпитават. В тази задача всеки е ценен. Разчитам на добрия пример на всеки от вас“, обърна се премиерът Донев към участниците в Националното съвещание.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев също поздрави колегите си за добрата работа по организацията на изборния процес и охраната на границата.

"Справихме се с две изключително важни задачи. На първо място, осигурихме честни и спокойни избори - това беше нашата мисия като служебен кабинет. Справихме се и с още една много важна задача, защото още от първия ден беше ясно, че ние не можем да правим избори, ако не защитим държавната си граница, която е външна граница на ЕС. Днес искам да ви кажа и благодаря за тези две неща", каза той.

Министърът на вътрешните работи постави като задачи преодоляването на беззаконието, от което някои хора си мислят, че могат да се възползват и осигуряването на безопасна от наркотици среда за децата. Той посочи, че над 90% от полицаите у нас вършат съвестно работата си.

"Не позволявайте на останалите 5-10 процента, които мислят че са над пагона, да действат. Помагайте тези хора да излязат от системата и тя да се превърне в пример, който да се следва", призова Демерджиев.

Сред темите на съвещанието са работата на МВР във връзка с провелите се избори за Народно събрание, резултатите от противодействието на конвенционалната престъпност и ефектът от прилаганите мерки за безопасност на движението по пътищата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 36 души загинаха при наводнения и свлачища във Венецуела
Най-малко 36 души загинаха при наводнения и свлачища във Венецуела
Организират двубой в Рим в памет на Марадона
Организират двубой в Рим в памет на Марадона