НОВИНИ

Увеличиха се продажбите на лаптопи втора употреба заради дистанционното обучение и работата от вкъщи

bnt avatar logo
от БНТ
20:59, 17.04.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Препоръките за социална изолация принудиха много хора да работят от домовете си, а учениците да се обучават онлайн. От началото на кризата досега компютърни компании в Пловдив бележат значителен ръст в продажбата на лаптопи втора употреба заради тяхната мобилност. За сметка на това значително е спаднало търсенето на настолни компютри и работни станции.

Момичета на Елена Фотева са четвърти, седми и дванайсети клас. За всяка от тях семейството е осигурило компютър, за да няма пропуснат учебен час.

Елена Фотева: В първия момент си казах може би с тия телефони цъкат, всичко се случва вече с тия телефони. Е, да ама не.

Семейството се отказва от покупка за още устройства, защото парите от семейния бюджет вече са разпределени.

Елена Фотева: Започнах да вадя от вкъщи каквото имах като техника. Стар, вече бракуван компютър, който сме махнали вече от 2-3 години. Почнах вече и с баби и дядовци, каквато техника имат, за да събера на трите и така се спасих.

От началото на извънредното положение в тази фирма за компютри в Пловдив продажбите на лаптопи втора употреба са се увеличили с 20 %. Цената им варира от 150 до 2 000 лева.

Пламен Богданов - търговски директор на фирма за компютри: Продавахме около 40-50 лаптопа на ден. За учениците може спокойно да се закупи лаптоп за 250-300 лева, който ще върши отлична работа.

Около тази цена се ориентират и клиентите, които не могат да си позволят неупотребявана техника.

Цветан Димитров - купувач: Характеристиките са добри, има добри попадения, така че са изгодни от гледна точка цена - качество.

От бранша прогнозират, че е възможно цените на компютрите втора употреба да се покачат заради засиленото им търсене и в останалите европейски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп не вярва на броя на жертвите от COVID-19, съобщаван от Китай
Тръмп не вярва на броя на жертвите от COVID-19, съобщаван от Китай
Бизнесът се пренастройва по време на пандемия
Бизнесът се пренастройва по време на пандемия