НОВИНИ

В Благоевград показват знаме, използвано от Охридските въстаници

bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 20.07.2022
19462
Чете се за: 02:25 мин.
Регионални
Слушай новината

На днешния ден българската църква отбелязва паметта на Свети Илия. На тази дата избухва и Илинденско-Преображенското въстание. В Регионалния исторически музей в Благоевград честват днешния празник като за първи път излагат специално знаме, използвано от Охридските въстаници.

На днешния ден избухва най-голямото в историята българско въстание срещу Османската империя. В регионалния исторически музей в Благоевград изложиха знамето на Охридските въстаници, участвали в Илинденско-Преображенското въстание.

Според историци знамето дава отговори на много съвременни въпроси, които създават напрежение между България и Северна Македония. На лицевата страна е изобразена персонификация на македонска девойка, която държи българското знаме.

"Долу могат да видят скъсаните окови, които символизират освобождението от Османска власт, а долу виждат лъв, който заедно с девойката развява знамето. На гърба продължава символиката с Българския лъв, който чупи османския полумесец и звезда, а тук от двете страни е стихът на безсмъртния Ботев: този, който падне в бой за свобода, той не умира... Знамето е ползвано от четата на Христо Узунов от 1903 г. до 1905 г. и когато четата е разбита от турците, загиват почти всички четници, но знамето е спасено", заяви Иван Иван Стоянов от Регионален исторически музей-Благоевград.

Изработката на копие на знамето, чийто оригинал се съхранява във Военно-историческия музей, е била изключително трудна, тъй като е направена по снимки на оригинала, който от своя страна вече е захабен от времето.

Знамето на Охридските въстаници ще участва и в традиционният парад на знамената, който се провежда на 5 октомври в Благоевград.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Това е моят син." Емоционалната реакция на диктора на стадиона за новия световен шампион
"Това е моят син." Емоционалната реакция на диктора на стадиона за новия световен шампион
Бургас отчита ръст на новозаразените с COVID-19
Бургас отчита ръст на новозаразените с COVID-19