НОВИНИ

В Пазарджишка област няма къде да съхраняват отнетите коли на пияни и дрогирани шофьори

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Кабурова
17:17, 02.04.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

В Пазарджишка област вече няма къде да съхраняват отнетите коли на пияни и дрогирани шофьори. Почти е изчерпан капацитетът на служебните полицейски паркинги. Съвместно с финансовото министерство и с НАП се търси решение на проблема с конфискуваните коли.

За малко повече от половин година в Пазарджишко са конфискувани десетки коли на шофьори, заловени да карат с наркотици, или с алкохол над допустимата норма - 1,2 промила.

"До момента на територията на цялата област Пазарджик в поделенията на МВР има иззети 70 моторни превозни средства. Те се съхраняват в прилежащите територии на районните управления в областта", каза Мирослав Стоянов, говорител на ОД на МВР - Пазарджик.

Опасенията са, че съвсем скоро капацитетът на служебните полицейски паркинги в областта ще се изчерпа.

"Като се има в предвид, че на тези места се съхраняват не само иззети моторни превозни средства, които са собственост на водачи, употребили алкохол или наркотици, а и всякакви други моторни моторни превозни средства, които са иззети в хода на досъдебни производства, които са станали обект на престъпление или с тях е извършено престъпление и те са под разпореждане било то на прокуратурата или на съда", каза още Мирослав Стоянов.

Такъв е този автомобил, който повече от 20 години стои на полицейския паркинг. С него е причинено тежко пътно произшествие с жертви. По закон, след като един автомобил бъде конфискуван, НАП трябва да организира търг и да го продаде. До момента обаче в Пазарджишко няма продаден нито един такъв. На запитването ни от НАП отговориха, че от началото на септември миналата година до края на март тази, при тях е постъпила информация за отнети 20 коли. От тях се продават едва 4, защото останалите са прекалено стари - на над 20 години:

"За периода 1 септември 2023 г. до 28 март 2024 г., от съдилищата в област Пазарджик в ТД на НАП - Пловдив са постъпили актове за отнети 20 моторни превозни средства. От тях 4 са включени в процедура за продажба. Основната причина да не се продават на публична продажба тези автомобили е тяхната възраст, всички са над 20 години."

От агенцията поясняват, че друга причина за липсата на интерес към тези автомобили е, че повечето са спрени от движение за срок от 6 месеца до 1 година. За съжаление обаче тази тежест остава валидна и за новите собственици, което рязко снижава интереса към търговете, организирани от НАП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендата на Левски Божидар Искренов се включи в кампанията "Подкрепа за българските капитани"
Легендата на Левски Божидар Искренов се включи в кампанията "Подкрепа за българските капитани"
СФСМВР: В МВР има спокойствие и то трябва да продължи
СФСМВР: В МВР има спокойствие и то трябва да продължи