НОВИНИ

В Полша гласуват на втори тур на президентски избори

полша гласуват президентски избори
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:33, 12.07.2020
Чете се за: 02:00 мин.
По света

Полша гласува в неделя на президентски избори на ръба на бръснача, между излизащ в оставка популистки президент и либерал - еврофил, който иска да възстанови връзките с Брюксел, пише АФП.

Резултатът от този втори тур на президентските избори ще бъде решаващ за бъдещето на правителството на консервативната и националистическа партия „Право и справедливост“, която нейните противници обвиняват, че отменя демократичните свободи, придобити преди три десетилетия след падането на комунизма.

Подкрепен от „Право и справедливост“, президентът Анджей Дуда се изправя срещу кмета на Варшава Рафал Тшасковски от основната центристка опозиционна партия Гражданска платформа, а последните анкети показват равни шансове за двамата кандидати.

„Битката за Полша“, така гласи заглавие в таблоида „Супер Експрес“, докато либералният всекидневник „Газета Виборча“ говори за избор между „надежда и бедствие“, които ще засегнат бъдещите поколения.

Гласуването трябваше да се проведе през май - по времето, когато Дуда ръководеше намеренията за гласуване - но то трябваше да бъде отложено поради пандемията на коронавирус.

Подкрепата за г-н Дуда намалява значително оттогава, включително поради последствията от епидемията, която потопи Полша в първата рецесия след падането на комунистическия режим.

Според експертите резултатът в неделя може да бъде толкова близък, че да бъде оспорен юридически и да предизвика протести.

Избирателните секции отварят в 05:00 часа средноевропейско време и затварят в 19:00 часа. Скоро след това се планира допитване до гласоподавателите за техния вот веднага след като те напуснат избирателните секции, като първите официални резултати ще бъдат получени едва в понеделник сутринта.

На първия тур, на 28 юни, Анджей Дуда излезе на първо място с 43,5 % от гласовете, а Рафал Тшасковски е втори с 30,4 %.

Eurasia Group, консултант по политически рискове, подчертава, че Тшасковски е трябвало да мобилизира много различни части от електората срещу Дуда и вярва, че следователно победата вероятно ще отиде при последния с тесен марж.

" Тшасковски се оказа компетентен и красноречив кандидат, но две седмици са кратко време за намаляване на дистанцията", според становището на Eurasia Group, която подчертава "липсата на ясна подкрепа" от страна на неуспелите в първия тур опозиционни кандидати.

- "Две визии за Полша" –

Дуда обеща да защитава популярните социални помощи, лансирани от „Право и справедливост“ и проведе поляризираща кампания, атакувайки особено правата на хората от ЛГБТ общностите и отхвърли идеята за обезщетение за еврейски имоти, откраднати от нацистите и по врем на комунистическия режим.

"Тези избори са противопоставяне на две визии за Полша, между бяло- червеното и дъгата", заяви министърът на правосъдието Збигнев Зиобро, правейки алюзия с полския национален флаг и символа, използван от ЛГБТ общността.

Правителството и неговите публични медии, изцяло ангажирани в кампанията на Дуда, атакуваха заглавия, контролирани от германския капитал, обвинявайки ги в „пристрастия“, след като таблоид от групата на Ringier Axel Springer критикува Дуда за помилването на педофил.

Тшасковски подкрепя гражданските партньорства, включително между хора от един и същи пол. Решението му да подпише изявление в подкрепа на хората от ЛГБТ общностите подтикна много от източните селски и най-консервативните региони в страната през миналата година да се обявят за „свободни от ЛГБТ зони“.

Ако спечели, Тшасковски обещава да се откаже от противоречивите съдебни реформи, които поставят Полша в конфронтация с останалата част от Европейския съюз.

"Тези избори ще определят съдбата на Полша в обозримо бъдеще", каза Адам Стшембош, бивш председател на Върховния съд и уважаван професор по право.

"Ще бъде ли доминирана и изцяло подчинена на политическа партия, с всички последствия от една власт по природа диктаторска, или ще успеем да спрем този процес?", запита той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80% е спадът при туристическите групови посещения в Русия
80% е спадът при туристическите групови посещения в Русия
Без ескалация на напрежението при протестите в Сърбия
Без ескалация на напрежението при протестите в Сърбия