В "Референдум": Политиците са категорични - трябва да се състави редовен кабинет на всяка цена

от БНТ
21:00, 28.09.2021
5869
Чете се за: 03:55 мин.
Общество
референдум партиите хората категорични състави редовен кабинет всяка цена
Слушай новината

Тази вечер в "Референдум" за първи път се проведе дискусия с основните политически играчи в едно студио пред камерите на БНТ.

Каква трябва да е промяната, необходима за съставяне на правителство в следващото Народно събрание и какви са възможните партньорства - в ефира дискутираха Деница Сачева от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП, Владислав Панев от ДБ, Хамид Хамид от ДПС, Мая Манолова от ИБГНИ и Асен Василев от "Продължаваме промяната".

От "Има такъв народ" отказаха участие в предаването.

Въпреки различията и споровете помежду им, политиците се обединиха около идеята, че следващото правителство трябва да бъде редовно и стабилно. Всички са съгласни и че пред България предстои тежка зима.

Категорични са и хората: резултатите от специалното допитване на социологическа агенция "Алфа Рисърч" за предаването показват, че според мнозинството трябва да има следващ редовен кабинет, дори и с цената на големи компромиси.

"Разбираемо е, че хората искат правителство, защото трябва да се решават кризи - здравни, социални, икономически. Това, което ни накара да върнем мандата, беше категоричният отказ да се разговаря. Знаете, че първия мандат не го върнахме веднага, поканихме партиите на диалог, но те отказаха. С омраза не може да се управлява, омразата не е модел на управление", коментира Деница Сачева от ГЕРБ.

"Прекалено рано е да се говори с кого трябва да се прави коалиция и дали ще има, но правителство трябва да има. БСП доказа, че е партия, която е стабилна и мисли за българските граждани. В 46-ото Народно събрание някои партии действаха много инфантилно и искаха постове", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

"Според мен в следващото Народно събрание сме длъжни да направим усилия да излъчим кабинет с програма за преодоляване на краткосрочните проблеми като здравната криза, но и дългосрочните - инфлацията, повишаването на цените. Ножицата между бедни и богати в България, за съжаление, се разширява", каза Владислав Панев от ДБ.

"ДПС от няколко години обяснява за липсата на диалог и приканва партиите за диалог, основан на приоритети и ценности. След това трябва да се търси кой ще изпълнява приоритетите, на второ място са физическите лица, които ще влязат в това правителство. Приоритетите, които ни разделят, да оставим настрани", коментира Хамид Хамид от ДПС.

"Гаранция, че следващо мнозинство и правителство на промяната ще има, може да бъде дадена и с предварително споразумение за след изборите, което ще ангажира партиите, които участват, да съставят такова правителство. Това ще даде и повече увереност на избирателите, че лошият сън от 45-ото и 46-ото НС няма да се повтори", каза Мая Манолова от ИБГНИ.

"Аз мисля, че хората са наясно какво трябва да прави едно правителство, какви политики би водило, както и хората, които ще ги изпълняват. Докато не заработи съдебната система, ние няма как да си говорим за това как България ще привлече чужди инвестиции или за социално подпомагане", заяви Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Цялото предаване може да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Три сребърни медала за България на Еврошампионата по щанги за младежи
Три сребърни медала за България на Еврошампионата по щанги за младежи
След 18 месеца отлагане: "Смъртта може да почака" със световна премиера на голям екран
След 18 месеца отлагане: "Смъртта може да почака" със световна премиера на голям екран