НОВИНИ

В "Референдум": Започна регистрацията за вота - стратегии и кампании

стратегии кампания седмицата започна регистрацията вота
bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 09.02.2021
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Регистрацията на партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори през април вече започна. Обединение на формации или явяване отделно - кое носи повече рискове?

В предаването "Референдум" темата обсъждаха Ивайло Мирчев от "Демократична България", Татяна Дончева от коалицията "Изправи се! Мутри, вън", Веселин Марешки от "Воля", Александър Сиди от ВМРО и Валери Симеонов от НФСБ.

Според Александър Сиди повече рискове носи самостоятелното явяване, защото всеки сам премерва своите сили.

"От ВМРО решихме да направим така, че да пробваме да влезем самостоятелно в 45-ото Народно събрание, правихме достатъчно коалиции във времето, нямаме никакви проблеми с нашите партньори от НФСБ, но решихме, че това е правилният път", допълни Сиди.

Валери Симеонов смята, че е съвсем естествено, когато една коалиция се разделя, шансовете и на двете страни да намалеят, но от НФСБ приемат решението на колегите си, подготвят се за самостоятелно явяване, но не изключват възможността за търсене на партии със сроден профил, определено патриотичен, при които приоритетите съвпадат с техните.

От "Демократична България" първи подадоха документи в ЦИК.

"Не сме се концентрирали в реденето на листи, в самото явяване и във формата на явяването, а в това какво искаме да направим в бъдещия парламент. Излизаме с ясен мандат пред българските граждани, ние искаме мандат за управление и считаме, че можем да постигнем една бърза модернизация на страната в следващия парламент", заяви Ивайло Мирчев.

Татяна Дончева коментира, че е необходимо мутрите и мафията да бъдат изринати от властта. Да се постигне такава политическа формула, която да позволи обединение на максимално възможно количество хора.

"Те могат да имат нюанси в политическите възгледи и даже по-съществени различия. Важното е да ги обединява това, за което говоря. Такова обединение се постига технически трудно, но мисля, че рискът си заслужава", допълни Дончева от коалицията "Изправи се! Мутри, вън".

"Ще направим каквото можем, за да обединим голяма част от патриотичните формации, да се явим на следващите избори като едно консервативно патриотично обединение, което наистина да даде отпор на тези паразити, които ограбват България. Смятам, че патриотичните формации ще имат силен представител на следващите избори", заяви на свой ред лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Според Ивайло Мирчев смисълът на съществуването на една партия е тя да иска властта. Но друг е въпросът какво са направили с властта партиите, които са я получили.

"Имаме типични представители на този модел, които си играят с патриотичната тема по един много агресивен начин, и си играят с патриотичните чувства на хората, но когато влязат в парламента, те са в колаборация с ДПС", заяви Мирчев.

Той се обърна към Валери Симеонов, като го обвини, че не е предприел нищо срещу сараите на Доган.

Симеонов го попита дали знае кой е поставил въпроса за незаконните постройки на Росенец за първи път и кога - 2014 година, НФСБ, отговори сам, като допълни, че това е станало с акции на място, със скандали пред бариерата.

"2015 година даже там едва не бяха арестувани двама народни представители - Валентин Касабов и Кристиян Митев, които поискаха достъп до мястото, не бяха допуснати и бяха отстранени с полиция оттам. Ние сме подали сигнали до прокуратурата, свършили сме каквото сме могли и продължаваме да следим този въпрос", допълни Симеонов.

Според Дончева, има статукво, което трябва да бъде премахнато.

"Някои казват, че статуквото е ГЕРБ, други - че е ГЕРБ и ДПС, трети казват, че статуквото е ГЕРБ и патериците на ГЕРБ, които биха могли да бъдат сменени с други, но статуквото пак да си остане ГЕРБ и патериците на ГЕРБ, а според други - и ГЕРБ, и БСП, и ДПС са част от статуквото. Това е ключовият въпрос", коментира Дончева.

Веселин Марешки заяви, че не можем да сложим розовите очила, да се правим, че нямаме минало и да гледаме в бъдещето.

"Правя, показвам, хората отиват, пипат, докосват, виждат, че е истинско и вървят напред. След толкова години безхаберие, трябват бързи радикални действия, които да направят реформите в полза на хората", допълни Марешки.

Дончева напомни за двете категорични искания на хората, излезли на протестите: "Мутри вън" и оставката на Гешев.

"Мутри вън се постига с конфигурация в парламента, която да отстрани ГЕРБ от властта, с предварително договаряне между всички, които потенциално ще присъстват там, че никой няма да влиза в коалиция с ГЕРБ, че темата с Конституцията и реформата на съдебната система, независимо от нейната трудност, ще бъде сложена на дневен ред и започната да се работи, и че евроатлантическата ориентация на България не подлежи на ревизия", коментира Дончева.

Според нея, ако се работи около тези неща, ще се стигне и до отстраняването на Гешев и до промяна на Висшия съдебен съвет.

Гледайте цялата дискусия от предаването "Референдум"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": Над 58% са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори
"Референдум": Над 58% са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори
Тази нощ ще превалява дъжд, утре ще е слънчево и топло
Тази нощ ще превалява дъжд, утре ще е слънчево и топло