НОВИНИ

В Турция: 35 секции за вота на 4 април

Александър Марков
от Александър Марков
20:12, 02.04.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Благоевград - МИР 1
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Как ще гласуват българите в чужбина. 465 са секциите зад граница. 85 710 българи са заявили онлайн желанието си да гласуват, още над 2080 - с подадени хартиени заявления. Най-много са желаещите да гласуват в Турция. Въпреки това секциите там са 35.

Около 350 000 български изселници, хора с българско гражданство, имат право на глас, според организациите на изселниците тук.

От 35-те секции, разкрити в Турция, 8 са в Бурса, 7 - в Истанбул. Останалите се разпределят между градовете Измир, Чорлу, Анкара, Ергене и още 10 населени места.

Опашки от неуспели да гласуват до края на изборния ден очакват изселниците заради ограничението в броя на секциите и мерките против коронавируса.

В сила е комендантски час от 21 ч. до 5 ч. сутринта, като в събота и неделя излизането е забранено.

Нашите сънародници ще бъдат допускани навън до избирателната секция срещу български документ за самоличност. 50 от 81 окръга в Турция са в червената зона по заболеваемост.

За разлика от 2016 и 2017 г., на тези избори изселниците ще могат да гласуват с предварително попълнени декларации, ако не са в списъка. Досега те трябваше да направят това собственоръчно пред Секционната избирателна комисия, което затрудняваше немалко от тях.

Заради изискванията за PCR тестове по границата се очакват по-малко автобуси с хора, които да се върнат за гласуване в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как кризата в туризма се отрази на българите в Испания?
Как кризата в туризма се отрази на българите в Испания?
Волейболните Марица и ЦСКА с победи при жените
Волейболните Марица и ЦСКА с победи при жените