НОВИНИ

Вандали изрязали 11 от колчетата, които спират изпреварването в Кресненското дефиле

вандали изрязали колчетата кресненското дефиле спират изпреварването
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 15.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Криминално
Слушай новината

11 ограничителни колчета са изрязани в участъка от път I-1 през Кресненското дефиле от недобросъвестни граждани, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. С тази вандалската проява се създават предпоставки за нерегламентирано изпреварване в отсечката, регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

От 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента, а от въвеждането на забраната за изпреварване с монтирането на ограничителните колчета не е регистрирана нито една катастрофа. По данни на „Пътна полиция“ около 70% от катастрофите в последните години са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост.

Колата, притискала други автомобили в Кресненското дефиле, е на НСО, назначена е проверка

Повредените ограничителни колчета по пътя през Кресненското дефиле ще бъдат възстановени и отново ще трябва да се изразходват бюджетни средства вместо да се влагат в нова маркировка, пътни знаци, мантинели и мерки за безопасност. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава пътуващите по републиканската пътна мрежа да информират незабавно органите на МВР, ако забележат недобросъвестни граждани, извършващи вандалски актове или кражба на пътни принадлежности.

За повишаване безопасността на движение в 16-километровия участък от път I-1 през Кресненското дефиле (от 380-и до 396-и км) и за изпълнение на екомерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици, АПИ работи по проект за обезопасяване на отсечката. Част от тях включват ограничаване на изпреварването, поради недостатъчна видимост, и скорост до 50 км/ч. При спазване на мерките за безопасност преминаването през отсечката отнема до 20 минути.

Над 11 000 автомобила на денонощие преминават по път I-1 през Кресненското дефиле и това е един от най-натоварените участъци в страната.

Работата по обезопасяване на отсечката през Кресненското дефиле не е приключила. От Пътната агенция призовават шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно създадената организация за безопасност на движението и да не предприемат рискови маневри в 16-километровия участък. Проектът предвижда да бъдат поставени и камери на „Пътна полиция“, които да следят за стриктното спазване на правилата за движение в отсечката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по футбол се събира на лагер в понеделник
Националният отбор по футбол се събира на лагер в понеделник
Тежка катастрофа в София, и двамата водачи са с положителни тестове за наркотици
Тежка катастрофа в София, и двамата водачи са с положителни тестове за наркотици