НОВИНИ

Ваня Дерменджиева стана почетен гражданин на родния си град Хасково

ваня дерменджиева стана почетен гражданин родния град хасково
bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 08.09.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Баскетболният шампион и журналист в БНТ Ваня Дерменджиева бе удостоена със званието "Почетен гражданин“ на родния си град Хасково. Званието ѝ бе връчено от председателя на Общинския съвет Таня Захариева на днешното тържественото заседание по случай празника на града.

В почетната книга Дерменджиева остави своето послание към хасковци, като им пожела да дерзаят и да развиват града си. Пред наш екип тя сподели, че обича и харесва Хасково.
Признанието дойде след предложение от Организационен комитет за удостояването на з. м. с. Ваня Дерменджиева – национален състезател по баскетбол, със званието.

Дерменджиева е родена в Хасково През 1975 г., заедно с женския състав на Хасково, класира отбора в елитната група. Неизменно е част от националните отбори на България за девойки, а след това и жени от 1974 до 1989 г. Носител е на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Тя е европейска шампионка с женския национален отбор от Будапеща през 1983 г., както и бронзова медалистка от първенството на Стария континент през 1989 г. – последното отличие, което България печели в баскетбола на международната сцена. Три пъти в кариерата си става балканска шампионка.

Ваня Дерменджиева е изиграла над 300 мача с националната фланелка. Играла е в първенствата на Германия, Франция, Швеция и Турция. Завършва състезателната си кариера с бенефисен мач в родния си град през 1996 г. Спортен журналист е в БНТ и продължава да подкрепя спорта в Хасково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френското правителство наема хакери в отговор на кибератаките
Френското правителство наема хакери в отговор на кибератаките
Хладно за сезона и ветровито ще бъде и утре
Хладно за сезона и ветровито ще бъде и утре