НОВИНИ

Върховният комитет на Катар с официално изявление в отговор на протеста на националния отбор на Дания

Катар 2022 лого Мондиал
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:16, 29.09.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Върховният комитет на Катар публикува официално изявление в отговор на протеста на националния отбор на Дания по футбол.

Датските играчи ще носят изчистени екипи по време на Световното първенство, с които ще протестира срещу погазването на човешките права в страната. Титулярните фланелки ще бъдат изцяло червени, а резервните - черни, като и на двете марката Hummel и емблемата на федерацията се сливат с екипа.

Домакините на Мондиала отговориха с остро изявление.

"Откакто спечели правото да организира Световното първенство по футбол, Върховният комитет работи усърдно заедно с правителството на Катар, за да гарантира, че този турнир ще осигури трайно социално наследство. Поради тази причина ние оспорваме твърдението на Hummel, че Световното първенство е струвало живота на хиляди хора. Освен това, ние с цялото си сърце отхвърляме омаловажаването на нашия истински ангажимент за защита на здравето и безопасността на 30 хиляди работници, които построиха стадионите за Мондиала и другите инфраструктурни обекти", се казва в изявлението.

"Същият ангажимент сега е в сила за 150 хиляди работници в различните сектори за турнира и 40 хиляди работници в хотелиерството. Тежестта винаги трябва да бъде на държавите да правят повече за защита на правата на хората по целия свят, включително и в Дания. Работата на Върховния комитет е призната от множество организации в международната общност за правата на човека като модел, който е ускорил прогреса и е подобрил живота на хората", добавят организаторите.

"Реформите в Катар са признати от Международната организация на труда и от Международната конфедерация на профсъюзите за еталон в региона. Както всяка страна, напредъкът по тези въпроси е пътуване без край и Катар е ангажиран с това пътуване. Настояваме Футболната асоциация на Дания да предаде точно резултатите от подробната комуникация и работа с Върховния комитет и да гарантира, че това е съобщено правилно на техните партньори в Hummel", пише в официалното изявление.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 епизода за финалистите на Мондиала в Катар 2022 по БНТ
16 епизода за финалистите на Мондиала в Катар 2022 по БНТ
Дания с "траурни" екипи на световното в знак на протест срещу погазването на човешките права в Катар
Дания с "траурни" екипи на световното в знак на протест срещу погазването на човешките права в Катар