НОВИНИ

Васил Терзиев разпореди проверка за спирането на Симеоновския лифт

Кметът на район "Витоша" арх. Зарко Клинков трябва да провери обстоятелствата

авария спря симеоновския лифт витоша
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 29.12.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на София Васил Терзиев съобщи в профила си във Фейсбук, че е разпоредил на кмета на район "Витоша" арх. Зарко Клинков да провери обстоятелствата около спирането на Симеоновския лифт и да уведоми главния архитект на София за предприемане на последващи действия.

"Това е единственото, което ние можем да направим предвид факта, че Симеоновският лифт е частна собственост", допълва Васил Терзиев.

Той посочва още, че както много софиянци и той е останал изненадан, че Симеоновският лифт вчера и днес не работи.

"И не е ясно кога ще заработи - вероятно до края на февруари няма", пише столичният кмет.

Според него в Столичната община няма официална информация от собственика на лифта, за да бъде създадена предварително необходимата организация на движението.

Васил Терзиев обяснява, че от вчера, когато и възникна проблемът, до днес екипи на звено "Общинската полиция" и Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към общината са поели организацията на движението, за да може достъпът до планината да е нормален и да няма проблеми с движението на автобусите от градския транспорт.

Екипите на Столичната община са на Златните мостове и на Алеко, като паркирането се извършва само от едната страна на платното, а на обособените места и от двете, допълва още Васил Терзиев.

Всички спирки са обезопасени. Така че и деца, и родители могат да са спокойни, че придвижването към Витоша и към основните писти е осигурено, допълва кметът на София.

"Осигурени са двойно повече автобуси по ключовите трасета, за да може да компенсираме липсата на Симеоновския лифт и повече туристи да използват градския транспорт вместо автомобилите си. От днес през всички почивни дни до края на ски сезона или до възстановяването на работата на Симеоновския лифт ще бъде създадена същата организация, за да имаме сравнително нормален достъп до планината", пише още Терзиев.

По думите му такава ситуация е напълно недопустима.

"И то само дни след откриването на ски сезона на Витоша. Веднага след празниците ще изискам информация от собственика на съоръженията, за да мога да съдействам за разрешаването на проблемите", каза още Васил Терзиев.

Официалният старт на ски сезона на Витоша беше даден на 26 декември. Още тогава от "Витоша ски" обявиха, че поради авариен ремонт кабинков лифт "Симеоново" остава затворен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Шалапатова обеща по-високи заплати на социалните работници догодина
Министър Шалапатова обеща по-високи заплати на социалните работници догодина
Карло Анчелоти с първи думи след новия договор с Реал Мадрид
Карло Анчелоти с първи думи след новия договор с Реал Мадрид