НОВИНИ

Василев за Морфов: Предприех този ход, за да запазя Народния театър

василев морфов предприех ход запазя народния театър
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:57, 02.03.2023
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев даде пресконференция по повод избухналия скандал с уволнението на Александър Морфов и напускането на Велислава Кръстева.

"Достойнството на един човек и на друг човек - как се пази, когато единият има свои аспекти и той вярва в тях и другият има свои и вярва в тях? И защо днес обществото ни е толкова разделено? Защо трябва да се противопоставяме и докога? Не искам повече да коментирам, но след 4 месеца, за да запазя театъра и да спася от проблеми колегите, аз взех този ход. Главният режисьор и ръководител "Връзки с обществеността" вече не са част от нашата трупа и от нашия екип", каза Васил Василев.

Той уточни, че назначенията на Александър Морфов и Велислава Кръстева са направени по негова инициатива в качеството му на директор на театъра.

"Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи и, ако сме родени за каузата, ние ще отстояваме идеите на Народния театър. На театъра пише "Иван Вазов", не "Александър Морфов". Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори и те трябва да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е проблемът", изтъкна той.

Васил Василев коментира още, че случаят с Александър Морфов е бил удобен за някои и призова да не се вкарва театърът в политиката.

Докато се провеждаше пресконференцията на директора на Народния театър, пред Министерство на културата се проведе протест в защита на Александър Морфов, на който демонстрантите настояха за оставката на Васил Василев.

Протест пред Министерството на културата заради скандала в Народния театър (Снимки)

Директорът на театъра коментира исканата му оставка така:

"Какви са мотивите за оставката - настояваме за оставки, оставки, оставки. Настояваме да не се работи, да живеем мизерно. Настояваме да се руши, не настояваме да се създава и гради. Хайде да тръгнем да градим. Аз имам още 4 години мандат. Всеки, който е готов да поеме този пост, нека заповяда със своята концепция, своите идеи и мисли и да направим най-доброто за Народния театър", каза Васил Василев.

Той подчерта, че всеки един достоен актьор или творец има място да твори на сцената на Народния театър, но да твори.

"Време е да си подредим държавата и да си тръгнем в нашата посока. Щастлив съм, че след 4-месечно присъствие на Народния театър в медиите, успяхме да се сплотим, да направим блестяща продукция и да покажем как Народния театър трябва да тръгне в нова посока.

Жалко е, че неща от кухнята, които трябваше да си останат там, където им е мястото, излязоха. Но историята познава и други случаи - като този с Пенчо Славейков. Това не е прецедент по нашите ширини, а бъдеще.

Ние сме в Европа, имаме друг поглед и друг мироглед. Живеем по друг начин и трябва да пазим тези наши ценности и тези наши стойности, защото някъде до нас има един друг свят, в който се работи по другия начин - назначават се удобни хора да изпълняват удобни поръчки.

Ние уважаваме твореца и именно по тази причина аз, Васил Василев, се водех от един единствен принцип, който винаги ме е преследвал в моята кариера - да запазя достойнството на хората, които работят с мен, за да можем да се сплотим. Защото всички сме едно семейство и в семействата стават странни неща, но после се гледаме в очите и продължаваме. Четири месеца се опитвах, създавах, колегите твориха и бях изключително щастлив. Но те твориха в странна обстановка, в която бяха притискани", посочи той.

На изминалия сезон в театъра Василев постави оценка "Отличен". Като своя грешка посочи решението си от Плевен да дойде в Народния театър.

"Защото, ако бях останал там (в Плевенския театър), тази пресконференция щеше да се води от Плевен по много по-хубави поводи. Това е третият ми опит, в който отивам и ръководя театър. И това показва едно и също нещо - че когато променяш, имаш шамари. Когато слугуваш, си боготворен", изтъкна той.

Васил Василев отчете, че за първите два месеца на годината приходите на Народния театър са 1 милион и 250 000 лева. Той коментира публикациите, че актьори са получавали по 18 000 лева така:

"Аз пожелавам на всички актьори да получават такива заплати. От днес започвам да се боря и предизвиквам всички политици да направят така, че актьорската заплата да е 2500 лв. Заплатите в театъра се определят по конкретни правила, които са равни за всички и всички са получили ДМС".

Относно разпространен запис на разговор, за който се твърди, че е между Василев и Морфов, той коментира, че е разговарял нееднократно с режисьора и няма спомен дали точно този разговор е воден между тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: 14 партии и 7 коалиции ще участват в изборите на 2 април
Окончателно: 14 партии и 7 коалиции ще участват в изборите на 2 април
В Плевен десетки ученици се включиха в лекоатлетическата щафета "Обиколка на Военноисторическите музеи"
В Плевен десетки ученици се включиха в лекоатлетическата щафета "Обиколка на Военноисторическите музеи"