НОВИНИ

Вътрешен човек: Историята на Мортен Сторм - двоен агент, обявен за предател и враг на исляма

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
07:37, 07.10.2024
Чете се за: 13:27 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Датчанинът Мортен Сторм е обявен за предател и враг на исляма. Джихадистите публикуват видеоклип, в който стрелят с автомати по негов портрет.

"Опитаха се да ме убият дори в Дания. Срещу мен има има издадена фетва. Но се чувствам в безопасност в България. България е прекрасна сигурна страна за сега", разказва Мортен Сторм - бивш двоен агент.

В продължение на половин десетилетие Сторм води живот под няколко самоличности - Мурад Сторм, Абу Осама и Абу Муджахид. Върши работа, в която няма почивен ден, а дори една неправилна дума може да коства живота.

"Това е много опасна пътека. Трябва да вярвате, че това, което правите, е правилното нещо, защото ако сте го направили за парите, най-вероятно ще се провалите. Ако сте го направили само от вълнение вие също не го правите по правилните причини, тогава вие ще се нараните. Това е много опасен свят за влизане. Това е една от най-опасните професии".

Сторм приема исляма по лични убеждения и с помощта на духовни водачи стига до Йемен, където създава контакти на високо ниво.

"Това просто не става за една нощ. Трябва да имаш хора, които гарантират за теб. Аз например бях мюсюлманин 10 години и през тези години аз бях искрен. Бях истински мюсюлманин 10 години. Учих ислям в Ислямския университет. Научих арабски. Така че по този начин очевидно спечелих някаква слава".

Мортен отхвърля исляма след като открива противоречия в доктрините, които е изучавал. След като осъзнал в колко опасен човек се е превърнал предложил да съдейства на датските служби.

"Работих за 4 разузнавания - за датското, британското разузнаване, MИ, 6 MИ 5 и ЦРУ на най-високо ниво. Бих казал, че най-силни в момента със сигурност са американското ЦРУ и МОСАД".

През годините Мортен е докладвал на службите всичко, което знае за ,,Ал Кайда".

"Спрях през октомври 2012 г., така че колко години са това? Това е преди 12 години, трябваше да стана публичен".

"Наемната армия се побеждава лесно. Тези хора не са водени от пари или материални придобивки. Те са водени от вярата и това, в което вярват. Това е по-силно от парите. Хората умират за каузата. Те са готови да се жертват за мюсюлманите. Те са много по-опасни, те нямат страх".

"Да кажем Ал-Кайда в Йемен, те са отговорни за чуждестранни операции. Трябва да имаш да кажем тренировка с оръжия, тренировка с експлозиви, или получаваш други инструкции. Например - слушай ти трябва да намериш от пет до десет човека, които мислят като теб, които са лоялни към нас. След това тази група се инструктира да не посещава джамия. Тези хора могат да влязат в контакт с престъпни групировки. Само и само да спечелят пари за каузата. Може да продават наркотици. С тези пари може да се финансира джихад. Може да продаваш оръжие, може да правиш много неща. Има много начини да подкрепяш каузата".

За да оцелееш в този свят трябва да си способен да минеш тестовете за проверка.

"Всичко зависи от това кой си. Може да ти завържат очите, да те сложат в стая, да ти опрат пистолет в главата и да ти кажат - вече знаем, че си шпионин. И тогава някои хора казват да, да, аз съм и после си признават всичко. Но други, които са силни, може би преминават тези тестове и понякога ги изпращат с "Ислямска държава" на фронта. Помня Адил Абаб, той беше религиозният лидер на Ал Кайда, той ми каза, веднъж куршумите ще покажат кой е шпионин и кой не, защото когато ги изпратим на фронтовата линия, ако те се страхуват от смъртта, значи си шпионин, ако нямат страх значи са наш брат".

Тихомир Игнатов, БНТ: Каква е разликата между Ал Кайда, Ислямска държава, Хизбула и Хамас?

"Хизбула, преди всичко те са мюсюлмани шиити, те са друга секта. Има сунитски ислям и шиитски ислям. Сега те се бият един срещу друг в Йемен, избиват се, защото и двете групи смятат, че представляват истинския ислям. Хамас обаче по някакъв начин имат съюзници и от Хизбула, шиитските мюсюлмани, защото Хизбула е най-силната войнствена мюсюлманска организация в този регион. "Ислямска държава" беше много силна, те спечелиха парите си от правене на джихад, кражби от военна плячка, същото е и при Ал-Кайда. Тяхната цел е една и съща , тя е за световен халифат, ислямски халифат, господство. Те се мразят един друг, но имат една цел".

Мортен познава добре обстановката в Ливан, днес е една от най-горещите световни точки.

"Първата ми мисия като агент беше в Ливан. Трябваше да се запозная с Омар Бахри, той беше сирийски имам, той беше много известен радикален имам в Обединеното кралство, той беше изгонен и след това заживя в Ливан като бежанец. В Ливан наистина е бъркотия. Има толкова много различни фракции от всякакъв вид дори в сунитския ислям има различни воюващи фракции, същото е и при шиитите. Ливан е напълно разделен. Била е християнска страна, но е напълно превзета и унищожена от тези мюсюлмани екстремистски организации, имате Хизбула, които контролират по-голямата част от южните райони, имате сунитски мюсюлмани, палестински бежански лагери, които са пълни с оръжия. Всички по някакъв начин имат пари за оръжие, пълно е с оръжие. Това е много гореща точка".

Според Мортен операцията с така наречените "гърмящи пейджъри" срещу ,,Хизбула" е историческа.

"Казах си, уау! Този вид операция, този вид мисия е най-високото ниво, до което може да се внедрите. В Ливан и Сирия навсякъде има шпиони, които работят за някой. Можете да имате едно семейство, където домакинството може би шпионира за определена организация. Така че всички там се наблюдават взаимно. За да могат МОСАД да проникнат на толкова високо ниво е трябвало да са толкова внимателни , защото те не могат да се раздадат на когото и да било. Трябвало е да са твърдо убедени, че тези пейджъри ще отидат директно при този човек, този човек и този човек и след това ще експлоатират. Има също така имплантиране на експлозив, синхронизиране. Бих казал, че това вероятно е част от най-успешните операции в съвременната история".

"Вижте, не мисля, че операцията е подготвяна с години или месеци. Израел атакува Хизбула и те внезапно решиха да не използват мобилни телефони. Това беше внезапно решение. Не знам дали това е планирано от дълго време, освен ако МОСАД не са имали хора на най-високо ниво в Хизбула и са разполагали с военните стратегии на организацията в случай, че бъдат нападнати. Например ако бъдат нападнати да спрат комуникацията с телефони и да използват пейджери. Мисля, че акцията е била спонтанна и са знаели много малко хора. Другият вариант е да са имали шпиони на много високо в Хизбула, които да са знаели , че при нападение ще се заменят мобилните телефони".

"Те имат свои собствени разузнавателни служби. Ал Кайда, Хизбула, Хамас, всички. Имат собствена проверка за сигурност. Понякога те не ви позволяват да вземете мобилния си телефон или ви проверяват за микрофони. Могат да ви тестват с въпрос, ако не отговорите по правилния начин - ще ви убият".

Според Мортен дали една операция ще успее зависи от два фактора - човешкия и нивото на технологии, които ще се използват.

"Имате нужда и от двете. Не е достатъчно само да имате ИТ подсигуряване-да кажем, проследяване на мобилни телефони, автомобили или компютри. Не е само това. Нуждаете се и от човешкия интелект. Важно е и двете да работят. Може да съм записал какво казва терорист по телефона, който казва нещо, а може той да е потенциален терорист. Вашата задача е да откриете разликата. Някой може да каже например по телефона аз ще взривя Белия Дом. Вие трябва да стигнете по-далеч. Трябва да усетите човека, да го разберете. Трябвало е да отида до Йемен, да седна до терорист, да го погледна в очите, да преценя езика на тялото, тогава мога да се върна и да кажа - този човек е ,,червена светлина". Понякога може да сгрешите и да си кажете "човече сбъркахме той не е имал предвид това, имал е предвид нещо друго". Така че човешкият фактор е много важен, но също така крие много опасности".

Според бившия агент разпалването на конфликта в Близкия изток ще се усети и в Европа.

"Абсолютно. Нямам съмнения. И аз прогнозирах това от миналата година. Когато видях началото на конфликта на 7 октомври. Мисля, че можем да видим това, което се случи през 2015 г., с насилие и тероризъм и политическо насилие и тероризъм. Мисля, че ще го изпитаме през следващите една или две години. Имаме много терористични атаки в Европа, които дойдоха заради бежанския поток през 2015 г. Никога не съм разбирал логиката за отваряне на граници с нации, с които сме във война. Мисля, че ситуацията със сигурността в България също ще се промени към по-лошо. Не мисля, че терористите могат да нападнат българи, но мисля, че биха нападнали чужденци. Вие имате места като Слънчев бряг, чужденци в София и големите градове. Те могат да бъдат изложени на религиозен ислямски тероризъм".

В момента Мортен Сторм работи върху втората си книга. Макар че вече е далеч от света на джихадистите, в дома си все пак има вещи, които му напомнят за миналото.

"Тези обувки. Те са били на арабски терорист в Кюрдистан, който се е биел срещу кюрдите. Моят приятел го е убил и това са обувките му. Имам ги като сувенир. Това са обувки на терорист".

Относно публичните твърдения на агент Сторм ЦРУ многократно отказват коментар. Колко са спасените животи, ликвидираните джихадисти и успешните мисии вероятно никога няма да стане ясно. Въпреки че в САЩ Сторм има отредено място в "Музея на шпионите", а Си Ен Ен са направили документален филм за неговата история, днес той има забрана да влиза в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигурени са 200 милиона лева за "украинската помощ" на земеделците
Осигурени са 200 милиона лева за "украинската помощ" на земеделците
Израел днес отбелязва една от най-тъжните годишнини в историята си
Израел днес отбелязва една от най-тъжните годишнини в историята си