НОВИНИ

Въздушна тревога на територията на цяла Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:01, 18.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нова серия от руски въздушни удари срещу Украйна тази сутрин. Атакувана е стратегическа енергийна инфраструктура в Киев и Житомир. Обстрел е имало и срещу градовете Николаев и Суми. В цялата страна е в сила предупреждение за въздушна тревога. Часове по-рано Киев и Москва отново си размениха военнопленници - 218 души, 108 от които жени.

Вторник сутрин, Николаев. Руски ракети C-300 са били изстреляни срещу жилищна сграда - има най-малко един загинал. Обстрелван е и местен пазар за цветя. Подробностите и кадрите разпространи в Телеграм канала си президентът Зеленски.

С въздушна тревога започна денят и в Киев. Украинската столица за втори пореден ден е мишена на руските сили. Кметът Виталий Кличко съобщи, че около 9:00 часа сутринта срещу града са изстреляли три ракети, които са поразили стратегическа енергийна инфраструктура в един от кварталите на десния бряг на Днепър. На място работят екипи на спасителните служби.

Не се съобщава дали отново са използвани дронове-камикадзе. При вчерашното нападение с такива бяха убити четирима души, сред които бременна в шестия месец жена и съпругът ѝ.

"Целта е ясна: да бъде унищожена цялата инфраструктура на Украйна. Да направят така, че хората да умират от студ зимата. Да нямат ток. Руснаците искат да предизвикат хуманитарна катастрофа", каза Виталий Кличко, кмет на Киев.

Нападение срещу енергийна инфраструктура тази сутрин и в Житомир. В града са спрени токът и водата. От съображения за сигурност е спряно метрото в Харков.

Вашингтон заплаши да наложи санкции на компании или държави, които сътрудничат на иранската програма за дронове. От Държавния департамент заявиха, че засилването на съюза между Русия и Иран трябва да бъде считано от целия свят като сериозна заплаха.

"Още от юли предупреждаваме, че Иран се готви да продава дронове на Русия. Казахме и че се провеждат обучения на руските войски как точно да използват това военно оборудване. Има достатъчно доказателства, че Русия използва тези оръжия както срещу военната, така и срещу цивилната инфраструктура в Украйна. Въпреки това, Иран продължава да лъже и отрича, че доставя на Русия оръжия, които да използва срещу Украйна", заяви Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

Иран отново отрече да е изнасял дронове. Съгласно ядрената сделка от 2015 г., Техеран се е съгласил до 2023 г. да не изнася високотехнологични военни системи. Според Вашингтон, Париж и Лондон условията по споразумението са нарушени. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел съобщи, че Брюксел търси доказателства за иранска следа и ако такава бъде открита, ще последват нови санкции.

Украинският журналист Александър Моисеенко пред БНТ за атаката с дронове над Киев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 380 кг сексуални стимуланти откриха митничари на МП Лесово
Близо 380 кг сексуални стимуланти откриха митничари на МП Лесово
Спартак Пл победи Левски за втори успех в НБЛ
Спартак Пл победи Левски за втори успех в НБЛ