НОВИНИ

Възможно е временно ограничаване на правомощията на КЕВР, до края на седмицата оценяват щетите от валежите

живо брифинг министерския съвет
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 15.12.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Новосъздадената временна парламентарна комисия за състоянието на енергийната криза ще обсъди две предложения за овладяване на растежа на цените на тока - временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията от първи януари и промени в Закона за енергетиката, които да дадат по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политика на дръжавата, запазвайки независимостта на контролния орган.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

Възможно е и мораториумът върху цената на електроенергията, който парламентът прие днес по предложение на ГЕРБ, да бъде преразгледан, тъй като не е обсъден предварително на експертно ниво, няма и разчети за последствията от него, допълни Бориславова.

НС наложи мораториум върху цените на тока за бита

Тази сутрин премиерът Кирил Петков е провел среща с областните управители на бедстващите след обилните валежи райони - Смолян, Кърджали и Благоевград.

Решено е ресорните министерства да представят до края на деня доклади за ремонтно-възстановителните дейности, които трябва да бъдат извършени. Докладите трябва да съдържат подробни разчети и цени, така че до края на седмицата да бъдат оценени точно щетите и да започне работа по възстановяването им, заяви Лена Бориславова.

Земеделският министър: Повредени съоръжения на "Напоителни системи" са допринесли за щетите след обилните валежи

И още - до края на деня ще бъде обследвана възможността за доизграждане на пропадналите мостове в засегнатите райони. Ще се търси и отговорност от лицата, отговорни за ремонта и рехабилитацията на срутените съоръжения през последните години.

По повод интервюто на Кирил Петков пред FT за Република Северна Македония Бориславова изтъкна, че новото правителство застава зад сегашната позиция на България.

Илияна Йотова: Няма основание за промяна на българската позиция за РСМ

Успоредно с това обаче предлага да бъде подобрен механизмът на преговорите, които да обхванат повече сфери. Идеята е следващите шест месеца да се използват ефективно за учестени срещи между двете страни в търсене на най-доброто решение на всички нива.

Депутати за позицията на България за РСМ

Вече е започнал процесът по номиниране на заместник-министри, каза още Бориславова. Кандидатите се проучват от НАП и ДАНС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агуеро сложи край на кариерата си заради сърдечно заболяване
Агуеро сложи край на кариерата си заради сърдечно заболяване
Студентите от Медицинския факултет на СУ възобновяват занятия от утре
Студентите от Медицинския факултет на СУ възобновяват занятия от утре