НОВИНИ

Велика България обърна Полша и спечели групата си на ЕвроВолей

bnt avatar logo
от Калоян Николов
22:59, 25.08.2021
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
велика българия обърна полша спечели групата евроволей
Слушай новината

Великолепен български отбор изигра мач за учебник и стана първи в група „В“ на Европейското първенство по волейбол за жени в Пловдив.

„Лъвиците“ сразиха Полша с 3:1 (18:25, 25:21, 25:21, 25:23) гейма в последния пети мач от груповия етап. До този момент „Дружината“ нямаше поражение и комфортно гледаше от върха.

Триумфът пред фантастичната публика в зала „Колодрума“ означава осминафинал срещу Швеция в събота, 28 август.

Скандинавките ще излязат в ролята на аутсайдер, станал четвърти в група „D“. При нов наш успех ще се изправим срещу победителя от Германия и Нидерландия. Бундестимът единствен ни победи драматично с 2:3 гейма на турнира досега. Но шансовете ни за участие на финалната четворка в Белград следващата седмица рязко ни се увеличиха, след като се разминахме с Турция и нов дуел с Полша.

Първата точка в мача отиде за „дружина полска“, която затвърди преднината си с отлична блокада. Тогава Гергана Димитрова отбеляза за първи път за България. Под пламенната подкрепа от трибуните на „Колодрума“ нашите не само изравниха, но и поведоха – 3:2. Дойде ред на полякините да вземат инициативата с шест поредни точки – 3:8. Серията спря след грешен сервис, но ние веднага „върнахме жеста“. България успя да стопи аванса до 6:9. Но за съжаление отново сервис в аут даде топката на гостенките. Първата част определено не вървеше по наш вкус. Твърде лесно давахме точки заради лоши сервиси, а блокадата ни трудно спираше атаките на „дружината“. Преднината на Полша набъбна на отчайващото 17:10. Последва размяна на точки и малко скъсяване на аванса, но като че ли вече българките мислеха за втората част. Полякините затвориха гейма при 25:18.

И през втората част гостенките първи взеха преднина. Точките се разменяха почти равностойно, но авансът все бе за Полша. За първи път той нарасна по-осезаемо при 6:3. Българките обаче се „озъбиха лъвски“ и резултатът бе изравнен – 8:8. И за първи път в мача поведохме след фантастична серия от сервис на Нася Димитрова – 10:8. В този момент нашите наистина „летяха“ и редяха успешни атаки. Авансът ни не само не се намали, а напротив – стана 16:11. Много спокойно България не допускаше съперникът да се приближи на повече от три точки, но в повечето случаи беше 5. Сега беше ред на полякините да признаят поражението в частта и драмата да продължи при геймово равенство. В почти аналогичен развой се стигна до 25:21.

Драмата се засилваше с всяка минута. В третия гейм Полша взе първа точка, а България веднага отвърна. „Дружината“ успях да дръпне при 5:2, което предизвика таймаут от Иван Петков. Ефектът беше повече от великолепен – 5:5. Третата ни преднина дойде с 8:7. Българките натиснаха още по-здраво газта и точките логично идваха. Нашите поведоха с 13:10. На всички в „Колодрума“ обаче им беше ясно, че Полша е изключителен отбор. След прекъсването на „дружината“ се стигна и до 13:13. Направили по един доминиращ гейм, съперниците започнаха да се дебнат. Заредиха се равенства, които продължиха до 19:19. Тогава нашите нерви показаха повече мощ и 22:19. С огромен характер България отказваше за изпусне аванса – бетон в защитата, светкавици в атака. И заслужено поведохме след ново 25:21.

Снимки: БФ Волейбол

В четвъртия гейм българките стартираха вихрено. Поведоха с 4:2, с 5:3, 6:4. За съжаление Полша изравни при 6:6. Рулетката на нервите се въртеше със страшна сила, а все нашите първи „натискаха спусъка“. Преднината ни от две точки се запазваше до 16:14, когато устремно се увеличи – 20:14. В името на драмата допуснахме да стане 24:23, но уникален блок донесе триумфа. Нашите изиграха най-силния си мач на турнира срещу най-стойностния съперник. С изключение на първия гейм в нито един момент превъзходството ни беше под съмнение.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
56% от французите са напълно имунизирани
56% от французите са напълно имунизирани
Соня Йончева стана почетен гражданин на Пловдив
Соня Йончева стана почетен гражданин на Пловдив