НОВИНИ

"Вера Су" е стабилно седнал, няма опасност от разцепвания

живо брифинг морска администрация ситуацията кораба вера
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 13.10.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

В момента няма нищо обезпокоително около заседналия край Камен бряг кораб. Няма изтичане на товара в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли върху флората и фауната в района. Това стана ясно от брифинг на "Морска администрация" - Варна.

Изпълнителният директор на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов показа видео и снимков материал от водолазния оглед на "Вера Су". Кадрите ще бъдат използвани и за нуждите на следствените органи. Подводният оглед продължава.

"Вера Су" в момента е стабилно седнал, увери кап. Иванов. Не се очакват разцепвания или разчупвания в обшивката му. Две са пробойните на кораба, които са малки. Късмет е, че дъното е пясъчно.

Има обаче съмнения, че машинното му е наводнено нарочно.

80% от водата е нахлула през тежката врата на кърмата, която води към машинно отделение, защото не е била добре затворена и не е уплътнявала добре. Количествата са постъпвали регулярно и машинното се е пълнило дни наред. Такава врата би трябвало да бъде затворена правилно при лошо време, каза кап. Иванов. Докато моряците са били на кораба, там не е постъпвала вода. След като са слезли, изведнъж корабът получава друга геометрия, уточни шефът на "Морска администрация".

Вода се предполага, че е влизала и от леко притворен кран, от където се ползва вода за пожарна система и за охлаждане на двигателите. Но тя не може да доведе до тези нива, в които в момента е машинното отделение.

Възможно е също да влиза вода и от преградата между машинното отделение и баластните танкове, която също е компрометирана.

В хамбара, който е 6,5 метра, има вода 3 метра.

Никъде около кораба няма разлив на гориво и смазочни материали, както и останки от товара, потвърдиха от "Морска администрация".

В момента не се прави нищо, което би рискувало живота на специалистите, стана също ясно.

"Морска администрация" има план за действие за разтоварването на товара.

Трябва обаче да се получи отговор от следствената служба, че товарът не представлява веществено доказателство. Трябва също да е ясно от страна на корабособственика, че той е изоставил кораба и товара. Докато товарът е негов, не може да се направи нищо.

Капитан Иванов съобщи, че в четвъртък сутрин се очаква развитие по това какъв е статутът на кораба – дали ще бъде обявен за тотално погубен и ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тренировъчните тетрадки на Биляна Дудова
Тренировъчните тетрадки на Биляна Дудова
Здравният министър: В петък ще съобщим решение за мерките на национално ниво
Здравният министър: В петък ще съобщим решение за мерките на национално ниво