НОВИНИ

Весела Лечева: Чакаме положително становище от МВР за новата зала по художествена гимнастика

весела лечева искам нашата администрация помощ всички спортни организации
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:35, 02.02.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерството на младежта и спорта чака одобрение от страна на Министерството на вътрешните работи за изграждането на разширение на залата по художествена гимнастика на територията на стадион "Раковски", който е под управлението на МВР.

Това стана ясно от отговор на спортния министър Весела Лечева по запитване на депутата от ГЕРБ Красен Кралев във връзка с планирания строеж на залата.

"От моя страна бе поискано съдействие от Министерство на вътрешните работи за изразяване на съгласие и извършване на съответните законово допустими действия по отношение прилагане на предвидения в чл. 7. ал. 5, т. 2 от Закона за държавната собственост нормативен ред за учредяване на безвъзмездно ограничено вещно право на строеж в полза на "Национална спортна база" ЕАД. За носител на ограниченото вещно право е предложено посоченото дружество във връзка с осигурените му с РМС 944/2018 г. средства в размер на 1 500 000 лв. за реализиране на дейности по изграждане на разширение на зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски", гр. София", каза в отговора си Лечева.

"Необходимостта от осигуряване на подходящи условия за подпомагане и развитие на българската художествената гимнастика като един от най-успешните и престижни спортове в национален и световен план, популяризирал страната ни на международно ниво, както и значителното повишаване на стоките и услугите в строителния сектор, мотивира решението ми да положа максимални усилия за обезпечаване изграждането на разширение на зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски", гр. София. За тази цел, с Решение № 1051 oт 21.12.2022 г. на Министерския съвет, се осигури допълнителен финансов ресурс чрез увеличаване капитала на „Национална спорта база" ЕАД.

При положително становище от Министерство на вътрешните работи по отправеното предложение - описано по-горе, Министерство на младежта и спорта, съвместно с „Национална спортна база“ ЕАД, ще окажат необходимото съдействие за конкретизиране обема на правото на строеж по отношение посочване и обособяване на необходимата за изграждането и безпрепятственото ползване на разширението на залата за художествена гимнастика част от предназначения за целта поземлен имот. След индивидуализиране на това право, следва да се пристъпи към изготвяне на технически проект за изграждане на разширението на залата за художествена гимнастика, в т.ч. съгласуването му съобразно изискванията на Закона за устройство на територията с всички компетентни институции, и изпълнение на строително-монтажните работи", допълни министър Лечева.

Наскоро от детската футболна школа, която се помещава в стадион "Раковски", изразиха притеснение, че предвиденото разширение на залата за художествена гимнастика ще сложи край на тяхната дейност.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели са против решението за минималната работна заплата
Работодатели са против решението за минималната работна заплата
Двама полицаи, обвинени за подкуп, бяха освободени под домашен арест
Двама полицаи, обвинени за подкуп, бяха освободени под домашен арест