НОВИНИ

Вицепрезидентът на 151-ата годишнина на БАН: Науката, а не асфалтът, е в основата на развитието

bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 12.10.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Още

„Науката, а не асфалтът, е в основата на развитието на всяка нация. Истински държавник е този, който показва своята грижа за развитието на науката. Този, който в политиката си се допитва до експертизата на учените и не живее с идеята, че знае всичко. Който прави така, че българският учен да е горд, че е отдал себе си на науката, а не стои назад в социалната стълбица. Който стимулира младите да се занимават с наука в България.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото събрание по случай 151-ата годишнина на Българската академия на науките.

Вицепрезидентът изтъкна, че 151 години Българската академия на науките противопоставя просветеност на посредственост и остава вярна на мисията си да гради бъдещето на българската нация.

БАН ще проведе тържествено събрание по повод 151 години от създаването си

„В институтите на БАН се твори наука на световно ниво. БАН не е закостеняла институция, както ще чуете от недобросъвестни политици, а непрестанно развиващ се научен център, отворен към света и участва в множество европейски и световни програми и проекти“, посочи Илияна Йотова и открои някои от най-новите достижения на учените от академията – в различни сфери на живота.

По думите на вицепрезидента с дългогодишната си история с множество постижения БАН е гордост и доказателство, че само с висококачествено образование и наука можем да се съревноваваме в световен мащаб.

„Днес, когато пандемията от COVID-19 е сковала целия свят, погледите ни отново са насочени към учените. От този вирус, от следващи кризи ще ни спасят науката и учените, а не политиците“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е убедена, че за наука и образование държавата не трябва да пести средства. „В противен случай означава, че пести от развитието и бъдещето“, отбеляза Илияна Йотова.

Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите: „Дерзайте! Българското общество стои зад вас, а българската държава продължава да бъде в дълг към вас“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 центъра за Спешна помощ получиха 28 линейки 4х4
20 центъра за Спешна помощ получиха 28 линейки 4х4
Русия изгони двама български дипломати
Русия изгони двама български дипломати