ВМЗ Сопот: Призоваваме да не бъдем въвличани в политически спекулации

от БНТ
18:41, 30.11.2021
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
расте напрежението вмз сопот
Слушай новината

Ръководството на ВМЗ Сопот призоваха предприятието да не бъде въвличано в политически спекулации. В дружеството работят над 4000 души, заети в много специфичен сектор, в който всяка невярна информация може да се отрази на имиджа на страната и на резултатите на компанията, се посочва в позицията на ръководството на оръжейницата.

В становище на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания за освобождаването на изпълнителния директор Ваня Караганева, наред с останалите мотиви за уволнението ѝ, се посочва, че тя еднолично е назначила временни членове на СД на ВМЗ, както и че е дала разрешение предприятието да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност.

Изпълнителният директор на ДКК Ваня Караганева е уволнена заради редица нарушения

Междувременно по-рано днес от политическа партия ГЕРБ на брифинг, свързан с уволнението на шефа на ДКК, попитаха: "тече ли овладяването от частни фирми на ВМЗ, участва ли президентът Румен Радев в тази скрита приватизация чрез двамата министри и колко плаща военната олигархия за тези услуги".

От прессекретариата на президентската институция отговориха за БНТ, че "поредните манипулативни внушения по отношение на държавния глава от една партия, потопила страната в корупция, не заслужават отговор".

Ето и цялата позиция на ръководството на ВМЗ Сопот:

"Във връзка с направените днес внушения в публичното пространство, ВМЗ заявява, че никое от тях не отговаря на истината.

ВМЗ никога не е давало възможност на една определена компания да представлява цялата му продукция. Към момента дружеството работи активно с повече от 30 фирми.

Факт е, че някои от тях са единствен партньор за определени чуждестранни пазари, но това е утвърдена практика в целия свят, който е валиден и за България през последните десетилетия. Затова и от години е предвидена законова възможност за дадени пазари да се определят компании, които имат изключителни права да представляват ВМЗ.

Последното се налага от спецификата на отделните чуждестранни пазари и се случва само след много задълбочен анализ. Процедурите в много от държавите, за които ВМЗ реализира износ, изискват при обявяване на търг, един производител да не може да участва с повече от една оферта. Назад във времето се е случвало нелоялни фирми да дават оферти от името на ВМЗ, без да имат съответната оторизация, което води до отстраняване на всички, свързани с ВМЗ, участници. Последното се отразява негативно както на имиджа на дружеството, така и на икономическите му резултати.

По тази причина се прави анализ на чуждестранните пазари, на които дружеството е работило години наред само с една компания и която е реално единствената, имаща опита и позициите да реализира продукция на него. Чрез даването на изключителни права на такива компании се гарантира, че нелоялни фирми няма да се явяват на търгове от името на ВМЗ.

Военно-промишленият сектор е изключително специфичен. Именно по тази причина и с цел приемственост, оперативното ръководство на ВМЗ е запазено, като са направени промени само в Съвета на директорите. В една изключително трудна година за целия сектор са запазени всички работници (на фона на масови съкращения в преобладаващата част от компаниите в сектора), а дружеството ще завърши 2021 година на печалба.

С новия бизнес модел, разработен от новия Съвет на директорите, разчетите са за увеличение в пъти на печалбата още през 2022 г., излизане на нови пазари и запазване позициите на съществуващите.

В тази връзка ВМЗ ЕАД отново призовава да не бъде замесвано в политически внушения, защото последните работят срещу интересите на страната", пише в позицията ръководството на ВМЗ Сопот.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Португалия иска отрицателен тест за COVID-19 при влизане в страната и за ваксинирани
Португалия иска отрицателен тест за COVID-19 при влизане в страната и за ваксинирани
Ураганните ветрове в Турция взеха шест жертви
Ураганните ветрове в Турция взеха шест жертви