НОВИНИ

Волейболните националки отстъпиха с 0:3 на САЩ

волейболните националки отстъпиха турция заключителния мач първия кръг лигата нациите
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 15.06.2022
Чете се за: 06:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по волейбол измъчи един от големите фаворити САЩ, но стартира със загуба 0:3 гейма (20:25, 22:25, 20:25) в първия мач от втория турнир в Лигата на нациите.

Въпреки че е без няколко от най-добрите състезателки в лицето на Елица Василева, Христина Вучкова и Емилия Димитрова воденият от Лоренцо Мичели отбор водеше с разлика в първите два гейма срещу "янките". Двубоят показа, че италианският специалист започна да гради нов тим, който е съвсем близо до нивото на най-силните в света.

Първият гейм стартира изключително равностойно. След по две разменени точки България нанесе удар и поведе с 5:2 благодарение на ас на Силвана Чаушева. С огромната си класа американките изравниха при 6:6. И така двубоят започна да върви точка за точка. И така продължи до 15:15, когато дойде преломният миг. Нашите загубиха обжалване на съдийско решение чрез видео чалъндж и това ги пречупи. Отборът на САЩ направи четири поредни точки. До края на гейма с опита си съперничките запазиха преднината си и завършиха при 25:20.

Втората част започна ударно за България. Началният удар на Чаушева плюс отличната защита помогнаха да поведем с 5:1. Но отново американките демонстрираха, че не се плашат от временни дупки в играта си и намалиха резултата до 4:5. Този път обаче и нашите показаха, че няма да се излъжат лесно. Дойде време за нови две български точки и 7:4. Съперниците си размениха по една успешна атака и стана 8:5. Но воденият от треньора Лоренцо Мичели нямаше намерение да се предава и продължи с успешните отигравания за 9:5. Отборът на САЩ пак обаче демонстрира класата си в трудни моменти и не се огъна повече. Благодарение и на огромен късмет с мрежата той стигна до равенство 9:9 и дори поведе с 10:9. България не допусна веднага разлика за съперника и направи 10:10. Техническото прекъсване дойде при 12:10 за САЩ.

Отново загубената преднина на старта повлия лошо на младия ни състав. Твърде лесно "янките" започнаха да трупат аванс, който ставаше все по-отчайващ – 10:14. И все пак българският отбор имаше характер да държи под напрежение американките. Нашите намалиха до 13:15 и 14:16. Мичели поиска намеса на видео чалъндж при 14:17, от чийто успех развитието в гейма имаше кръстопътно значение. Този път решението беше за България и резултатът стана 15:17. Грешно изпълнение на начален удар обаче пак даде три точки преднина за съперника, намалена веднага на две – 16:18. Отличен начален удар на Мирослава Паскова направи резултата 18:19, но за съжаление опитната ни състезателка улучи след това мрежата и 18:20.

Битката за всеки сантиметър от терена продължаваше с пълна сила. Българките отново намалиха пасива на една точка. И Мичели пак поиска чалъндж от реферите, които отсъдиха за САЩ. Този път не успяхме и резултатът стана 19:21. Подобно на първата част американките използваха психологическия момент. Те дръпнаха с 23:20. При 21:24 дойде и най-дългото разиграване в гейма, което завърши с български успех. Но това беше и последната ни точка. Отборът на САЩ спечели частта с 25:22.

Третият гейм стартира с почти едноминутно разиграване, в което либерото Жана Тодорова „летеше“ по терена и отразяваше топките. В неговия край България отново поведе – 1:0. Записахме и втора точка, преди "янките" да открият актива си – 2:1. Българките не спираха да демонстрират, че не се плашат от именития съперник и започнаха да поддържат разлика от две точки. Но беше ясно и, че отборът на САЩ няма да се остави. Първото равенство дойде при 5:5. Показахме на американките, че сме класа с три бързи точки, които дадоха надежда, че мачът няма да свърши в три части – 8:5. Публиката беше взривена от 15-ата точка в мача. Такова разиграване би искал да види всеки естет. Многократното прехвърляне на топката от страни доведе до точка за САЩ, а веднага след това и до равенство 8:8. За съжаление обаче се стигна и до първата преднина за съперника - 8:9. Последва и петата поредна точка за САЩ.

Мичели взе прекъсване и с майсторско пускане Лора Китипова намали резултата, а чудесна блокада на Паскова го направи 10:10. Отново се стигна до ключова намеса на чалъндж. Съдиите отсъдиха докосване на Китипова, което я изкара от нерви. Мичели веднага поиска намесата на видеото и спечелихме точката 11:11. Главният съдия извика Лора, за да й обясни да сдържа нервите си. Задължителното прекъсване дойде при 12:11 за съперника.

Нервите на целия ни отбор обаче не издържаха и подобно на първите две части американките започнаха бавно да трупат аванс, който стигна до 15:11. Отборът на САЩ усети, че печели двубоя и дръпна до 17:12. В името на интригата на началния удар застана Нася Димитрова, която направи и ас. Но двете поредни точки вече бяха далече от възможността да се върнем двубоя. До края на мача отборът на САЩ се радваше на размяна на точки. Победата в гейма дойде при 25:20.

В четвъртък, 16-и юни, България се изправя срещу другия фаворит в групата Япония. Мачът стартира в 14:00 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обяви коридор за евакуация на цивилни от Северодонецк
Русия обяви коридор за евакуация на цивилни от Северодонецк
Кирил Петков заминава за Азербайджан заради доставките на азерски газ
Кирил Петков заминава за Азербайджан заради доставките на азерски газ