НОВИНИ

Все още се чакат резултатите от пробите от детето, лекувано от непознат хепатит в Бургас

все чакат резултатите пробите детето лекувано непознат хепатит бургас
bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 09.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Очаква се изследванията да бъдат готови утре. Едва тогава ще стане ясно дали у нас се е появил новият вид на вируса, който е изключително опасен при децата. Според здравните власти на този етап няма опасност от епидемичен взрив.

Детето, на 4 години и 8 месеца, първоначално е било на домашно лечение в къщи под наблюдението на личния лекар, но след като състоянието му не се подобрило, се наложило да бъде прието в Инфекциозното отделение.

„Детето е постъпило с оплаквания от обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което наложило хоспитализацията му. На този етап при него не са наблюдавани усложнения", заяви д-р Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ-Бургас.

От здравната инспекция в Бургас казват, че когато има случай на хепатит с неустановен произход, няма как да се вземат по-строги мерки.

„Можем да вземем общи мерки, които се взимат, когато имаме случай на хепатит - дезинфекция на помещенията, в които са били, наблюдения на контактните лица, които са установени в семейството и в колектива, препоръка за по-често миене на ръцете", заяви д-р Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

Към момента няма данни детето да е пътувало в чужбина. Детска градина не е посещавало повече от месец, заради чести боледувания, но въпреки това от РЗИ са направили проверка с препоръка за дезинфекция. Според вирусолози хепатитът с неустановен произход не е прецедент.

„Ние от много години имаме един значителен брой вирусни хепатити, на които не е определен причинителя. Бройките се движат някъде около 100 - 200 такива неопределени вирусни хепатити, включително и при деца. Тоест, простичко искам да каже, че това нещо в България го е имало", заяви проф. Мира Кожухарова, епидемиолог.

На този етап от Бургас няма други изпратени проби със съмнения за новия вид хепатит. А лекарите съветват родителите да бъдат бдителни при симптоми на повишена температура, гадене и пожълтяване на кожа.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остават по-малко от 200 дни до началото на Световното първенство по футбол в Катар
Остават по-малко от 200 дни до началото на Световното първенство по футбол в Катар
Напрежение на 9 май в София и Бургас (обобщение)
Напрежение на 9 май в София и Бургас (обобщение)