НОВИНИ

Все повече чужди студенти остават да живеят и работят в България

все повече чужди студенти остават живеят работят българия
bnt avatar logo
от БНТ
06:45, 22.06.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Все повече чуждестранни студенти, които идват да учат в България, остават да живеят и работят в страната ни.

Любен Накев идва от Босилеград преди 4 години. От тогава все по-рядко напуска България, а мечтата му е, когато завърши образованието си, да остане в страната и да преподава музика на деца.

"Уча педагогика на музикалното изкуство, вече съм 4-ти курс. Мисля да си намеря работа и да запиша магистърска степен. Ние сме българи от западните покрайнини и тук се чувстваме като вкъщи", сподели Любен Накев от Сърбия.

Тома е завършил туризъм миналата година. Той продължава обучението си в България, като от следващата година очаква да дойдат неговите брат и сестра, които също смятат да учат тук. Плановете му са да си намери работа по специалността и да остане да работи и живее в страната.

"Също съм бил и на други места в България, в Слънчев бряг съм работил, в София също, но тук е по-спокойно, в Благоевград си е хубав град", каза Тома Ялларе от Албания.

Йордан пък е от Република Северна Македония и идва в Благоевград преди 4 години, за да стане софтуерен инженер. Мечтата му се сбъднала миналата година, когато по време на пандемията не могъл да напусне страната. Започнал да си търси работа.

"Когато дойде короната, аз останах тук да работя като софтуерен инженер в една фирма в Благоевград. Мен това ме кефи, искам да се занимавам с такива неща", разказа Йордан Мицковски.

Трите момчета засега остават да живеят в Благоевград. Надяват се да си намерят приятелки, с които да създадат семейства и устроят живота си в страната ни.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В рамките на 700 дни Пловдив ще има изцяло обновена пречиствателна станция
В рамките на 700 дни Пловдив ще има изцяло обновена пречиствателна станция
Световният ден на йогата беше отбелязан на 44 места в страната
Световният ден на йогата беше отбелязан на 44 места в страната