НОВИНИ

Всеки десети работещ в Русенско е пенсионер

всеки десети работещ русенско пенсионер
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 22.04.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Регионални
Слушай новината

Всеки десети работещ в Русенска област е пенсионер. Близо 8600 са хората, които получават едновременно и пенсия и заплата, а броят им се е увеличил двойно по време на пандемията. Това сочат данните на Националния осигурителен институт. Причините са липсата на квалифицирани кадри, както и ниският размер на пенсиите, които хората получават.

Вместо да си почиват вкъщи много от пенсионерите продължават да упражняват професията си. Преподавателката по история и цивилизация Даринка Кънева от Русе само е сменила гимназията, в която е преподавала.

"Аз много държах да продължа да бъда полезна и да дам знанията, които съм трупала толкова много години. Много е тежко изведнъж да прекъснеш работата си, при условие, че си работил толкова интензивно, и да не правиш нищо", казва Кънева.

Не са малко и хората, които са принудени да работят, за да си помогнат финансово. 78-годишната Петранка Русева е била търговец на текстил. Живее сама. От 24 години е пенсионерка, но продава на общинския пазар.

"Зимата сметките са много са големи - ток, вода, а пенсията ми е малка - търговски работник с минимална пенсия, за никъде не стига", казва Петранка Русева.

В много случаи работодателите желаят да запазят квалифицираните си кадри поне още две-три години. Но има и такива, които предпочитат на тяхно място да наемат млади и енергични хора. Управителят на дружество „Общински пазари” Кунчо Кунчев казва, че веднага освобождава служителите си, навършили пенсионна възраст.

"По моему, който е на пенсионна възраст, е хубаво да си намери работа, но някъде, където няма такива изисквания. Тук имаме работа с много клиенти, с пари", казва Кунчев.

Една от сферите, в които работят най-много пенсионери, е охранителната дейност. Там се наемат най-вече бивши военни и полицейски служители, защото се пенсионират по-млади.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хищник нападна гнездата на пеликаните в "Сребърна"
Хищник нападна гнездата на пеликаните в "Сребърна"
НС наложи мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка
НС наложи мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка