НОВИНИ

ВСС заседава извънредно по текстовете за промени в Конституцията

Висш съдебен съвет
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:37, 03.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет заседава по текстовете за промени в Конституцията. Кадровиците се събраха на извънредно заседание, свикано от министъра на правосъдието.

Текстовете за промени в основния закон влизат по-късно днес и в парламента. Очаква се ресорната комисия да гласува на първо четене предложените промени.

Промените в Конституцията влизат за разглеждане в комисията в парламента

По време на заседанието, на което присъства и министърът на правосъдието, стана ясно, че Висшият съдебен съвет има резерви по някои от предложените промени в Конституцията.

Членът на ВСС Цветинка Пашкунова каза, че общото становище изразява несъгласие с предложението за съкращаване на правомощията на главния прокурор. Надзорът, законността и методическото ръководство са необходими правомощия на главния прокурор, каза Пашкунова. Тя посочи, че ВСС е против промяната, според която прокуратурата ще участва в граждански дела, само ако става дума за деца или лица, които се нуждаят от закрила.

Кадровият орган е против разделянето на ВСС на два съвета. Липсват мотиви, които да водят до това решение. Става дума за бланкетно отразена цел. Тя е труднопостижима чрез формално разделяне, посочи Пашкунова. Според нея редуцирането на броя на прокурорите ще блокира работата на прокурорската колегия, защото те реално ще са трима, в т.ч. с главния прокурор.

По думите ѝ няма как обикновено Народно събрание да прави тези промени. Същото се касае и за по-късите мандати на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, добави тя.

Атанаска Дишева заяви на свой ред, че е съгласна с някои неща, казани от Пашкунова, и посочи, че става дума за правомощията на главния прокурор. Тя подкрепя разделянето на ВСС.

Дебатът продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франк Лампард: Няма как да има бърза промяна под ръководството на Маурисио Почетино
Франк Лампард: Няма как да има бърза промяна под ръководството на Маурисио Почетино
Защо в Габрово ще тичат по километър на ден през целия месец
Защо в Габрово ще тичат по километър на ден през целия месец