НОВИНИ

Втори тур на местните избори в Хърватия

втори тур местните избори хърватия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:40, 30.05.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Днес в Хърватия се провежда втори тур на местните избори, след което ще стане ясно кои от кандидатите ще бъдат кметове на най-големите градове в страната през следващите четири години.

На втория тур избирателите ще изберат общо власт на 14 окръга, кмет на Загреб, който има статут на окръг, 56 кметове и 87 ръководители на общини, предаде агенция Hina.

Днешните избори се провеждат в 432 града и общини, в почти 5500 избирателни секции, а право на глас имат 3 231 000 избиратели.

Политическата общественост обръща специално внимание на резултатите в столицата Загреб, където Томислав Томашевич ("Ние можем") и Мирослав Шкоро (Движение Отечество - ДП) се съревновават; в Сплит, където Ивица Пуляк (Център) и Вице Миханович (Хърватски демократичен съюз - ХДС) се кандидатират за кмет; в Риека, където се състезават Марко Филипович (Социалдемократическа партия на Хърватия - СДП) и независимият Давор Щимац; в Осиек; където сили премерват Иван Радич от ХДС и Берислав Млинаревич (ДП, Мост).

Първите резултати от втория тур на изборите ще бъдат обявени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на уебсайта ѝ в 20.00 ч. и ще бъдат актуализирани на всеки десет минути.

Ако двама кандидати получат еднакъв брой гласове, ще се проведе трети кръг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цанко Цветанов: Дано над "Сухата река" да изгрее светлина
Цанко Цветанов: Дано над "Сухата река" да изгрее светлина
Йосиф Миладинов: В отбора се подкрепяме, сплотени сме
Йосиф Миладинов: В отбора се подкрепяме, сплотени сме