НОВИНИ

Януарска активност

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
17:15, 09.01.2024
Чете се за: 05:27 мин.
Европейски футбол
драма дузпи класира челси полуфиналите турнира купата лигата англия
Снимка: БТА
Слушай новината

Откакто Clearlake ownership group пое Челси през май 2022, "сините" от Лондон изцяло доминират на трансферния пазар. Тод Бьоли може и да не осъзнава точно с какво се захвана, но това не му попречи да пръсне над 1 милиард паунда за нови играчи и да подобри всякакви рекорди по този показател. С такава честота и лекота се хвърляха средствата от "Стамфорд Бридж" за знайни и незнайни играчи, че съвсем закономерно останалите клубове започнаха да негодуват и да припомнят, че финансовият феърплей явно важи само за някои клубове, а други спокойно могат да заобикалят правилата.

Към момента сезонът на лондончани никак не върви добре и Маурисио Почетино вероятно отново копнее да се развърже кесията и да се парафира с още нови играчи. Но дали реалността го позволява?

Все по-усилено се говори, че Челси ще трябва да се раздели с продуктите на академията Конър Галахър, Иън Маатсен и Трево Чалоба, за да може да се натрупат средства, с които евентуално да се финансира закупуването на нов нападател.

"Сините" не могат да генерират такива печалби, че да обезпечат безконечните си харчове и освен от икономическа гледна точка, дори и за да стопират непрестанните атаки от останалите клубове. Най-странна е ситуацията с Галахър, защото той тихомълком се превърна в основен играч на Челси, като дори носи лентата на тима. Да не говорим, че ако човек погледне към статистиките, които специализираните сайтове предлагат, ще открие, че Галахър и Трент Александър-Арнолд са единствените двама играчи от всички отбори в топ 5 първенствата, които до момента през кампанията имат по повече от 20 удара, повече от 20 създадени положения, повече от 20 осъществени дрибъла, повече от 20 докосвания в противниковото наказателно поле и повече от 20 откраднати топки. А това е доста показателно за формата на вътрешния полузащитник. Ако някой предложи мнение, че Галахър е играчът на сезона за Челси до момента, вероятно няма да има много контрааргументи срещу себе си. Договорът му обаче изтича, до края му остават по-малко от 18 месеца и слуховете, че ще премине в Тотнъм стават все по-настоятелни.

Напомням, че за относително същата функция в отбора бяха привлечени Енцо Фернандес за 106 милиона паунда и Мойсес Кайседо за 115 милиона паунда. Разбира се, мениджърът Почетино отхвърли твърденията, че продажбата на настоящи играчи е наложителна, ако в тима желаят да привлекат нападател (през лятото). Аржентинецът сподели, че "нещата не стоят така. Няма нужда да продаваме, за да купуваме." Чудесно. Но дори да забравим за секунда за финансовия аспект, дали наистина Челси не се нуждае от нападател? Николас Джаксън има 7 гола до момента в шампионата, но по-дразнещият фактор за привържениците на тима са пропуснатите 12 отлични възможности, които същите сайтове за статистика отчитат. И към цялото това положение добавяме, че Джаксън сега ще отсъства няколко седмици заради Купата на Африканските Нации.

Никой в цялата Висша лига (освен Ливърпул) не е пропуснал повече изгодни шансове за гол от лондончани. После да не се чудят, защо трудно успяват да се преборят за място в топ 10. Кристофър Нкунку е постоянно измъчван от контузии, съвсем наскоро - на Бъдни вечер - дебютира за отбора, само за да получи нова травма по време на двубоя от ФА Къп с Престън. Армандо Броя е по-скоро периферен състезател, комуто може да се разчита в по-незначителните турнири като Купата на Лигата (където между другото Челси все още оцелява и достигна до полуфиналите).

Чисто футболните главоболия надали ще изчезнат скоро, но финансовите в момента изглеждат по-належащи. И политиката с продажба на играчи от школата, които генерират повече от прилични средства, изглежда обоснована, така че клубът да се съобразява с правилата на Висшата лига за финансов феърплей. Такъв беше случаят и с Люис Хол, Рубен Лофтъс-Чийк и Мейсън Маунт. Парите диктуват правилата, пазара и обстановката. И в Челси най-добре знаят това.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради недостиг на кръв: Бави се лечението на деца с таласемия
Заради недостиг на кръв: Бави се лечението на деца с таласемия
Революционна промяна се очаква на турнира по ръгби Шестте нации
Революционна промяна се очаква на турнира по ръгби Шестте нации