НОВИНИ

Явор Божанков, БСП: Предстоящата актуализация на пенсиите е безпрецедентна

явор божанков бсп предстоящата актуализация пенсиите безпрецедентна
bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 25.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Философията на БСП е мерките да бъдат разпределени, така че да преминем през кризата солидарно и заедно. Защото никой няма съмнение, че трудности има и никой не обещава, че с магическа пръчка те ще изчезнат. Мерките не отменят инфлацията и войната в Украйна, но омекотяват техния ефект. Това каза Явор Божанков от БСП в „Още от деня“.

„Предстои актуализация на пенсиите - като мащаб тя е безпрецедентна. Последната голяма актуализация на пенсии е имало през 2007 - 2008 г. по времето на тройната коалиция. Сега пенсиите се увеличават средно с 20%, като за над година период е над 56% ръст на пенсиите – нещо, което ГЕРБ за 12 г. не са успели да направят в подобен мащаб, а сега се случва за няколко месеца“, смята той.

Божанков коментира и антикризисните мерки за семействата: „Вдигаме от 4500 лв. на 6000 лв. данъчната основа, която не се облага“.

Той добави, че е важна и данъчната политика – намаляване на ставки на ДДС за топлината и хляба.

По думите му е необходимо да се проследи ефектът от мерките.

„Наясно сме, че може да има хора, които да спекулират в тази ситуация и да има нелоялни практики. Затова днес вицепремиерът Нинова събра контролните органи в Министерството на икономиката и разпореди строг контрол и засилени проверки от Комисия за защита на потребителите. След като приемем пакета с антикризисни мерки трябва да гарантираме, че пазарът няма да се изкриви от нелоялни търговски практики и няма тези свръх ресурси да отидат за печалба на някого“, допълни Божанков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват насилие над 12-годишно момиче в Свиленград
Разследват насилие над 12-годишно момиче в Свиленград
Страхотен обрат класира Зверев на 1/16-финалите в Ролан Гарос
Страхотен обрат класира Зверев на 1/16-финалите в Ролан Гарос