НОВИНИ

Юго Умбер - последният френски мохикан на Мастърса в Париж

След отпадането на Гаел Монфис днес, последният французин останал да защитава честта на домакините е Юго Умбер

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
22:01, 31.10.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
юго умбер последният френски мохикан мастърса париж
Слушай новината

Париж е домакин на последния за годината тенис турнир от сериите Мастърс 1000, а във Франция са крайно разочаровани от представянето на своите представители и притеснени за бъдещето на играта.

От създаването на турнира през 1986 г. френският тенис никога не е преживявал такова отстъпление.

След отпадането на Гаел Монфис днес, последният французин останал да защитава честа на домакините е Юго Умбер. Но него го очаква сериозен опонент - Александър Зверев.

На фона на препълните трибуни в легендарната зала Берси и на високото ниво на турнира, в който участват най-добрите в света, липсата на повече от един французин във втория кръг на престижната надпревара се коментира горещо във френските медии.

Всъщност за първи път от създаването си през 1986 г. състезанието в Париж има само един местен представител преодолял първата фаза и това е именно 25-годишният Умбер.

Освен това френският тенис изпраща разочароваща 2023-а година като цяло.

Нито един тенисист не е достигнал втората седмица в турнир от Големия шлем. Още по-лошо, на Ролан Гарос - свещения за французите турнир, за втори път в последните три години, нито един техен състезател, не успя да премине втория кръг.

През последните 48 часа Мастърса в Берси напуснаха Александър Мюлер, Адриан Манарино, Лука Ван Аш, Ришар Гаске, Бенжамен Бонзи, Артур Фис и Гаел Монфис. Освен тях седем от седемте участвали в квалификациите през уикенда си събраха багажа към дома рано-рано.

Монфис завърши тази мрачна серия със загуба в три сета (6-4, 6-7, 5-7). Въпреки мачбола във втория сет и пробив в третия, французинът в крайна сметка отстъпи на аржентинеца Франсиско Серондоло пред изпълнилите трибуните фенове в Берси пеещи Марсилезата.

Така 26-ият в света Юго Умбер остана единственият представител на домакините, който продължава напред. 25-годишният възпитаник на Жереми Шарди записа авторитетна победа над американеца Маркос Гирон с 6-4, 6-3. В кариерата си до момента роденият в Мец Умбер има три титли и е достигал до номер 25 в световната раглиста през 2021 г.

Най-голямата му победа е на финала на тенис турнира в Хале през юни същата година, когато побеждава Андрей Рубльов, за да завоюва първи трофей в кариерата си от АТП 500. Останалите му две титли са от АТП 250 и датират от преди това.

"Прекарах страхотно. Берси е един от любимите ми турнири с тази огнена атмосфера. Надявам се да прекарам страхотна седмица с вас“, каза Умбер на публиката в навечерието на срещата с деветия в световната ранглиста Александър Зверев и след успеха над Гирон.

Предизвикателството, което го очаква обещава да бъде вълнуващо не само за него, а и за честта на френския тенис.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки жертви при израелски въздушен удар срещу бежански лагер в Газа
Десетки жертви при израелски въздушен удар срещу бежански лагер в Газа
Волфсбург изхвърли носителя на трофея РБ Лайпциг във втория кръг от турнира за Купата на Германия
Волфсбург изхвърли носителя на трофея РБ Лайпциг във втория кръг от турнира за Купата на Германия