НОВИНИ

За седмица: Зеленчуците поевтиняват, пилешкото поскъпва

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:11, 18.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
седмица зеленчуците поевтиняват пилешкото поскъпва
Слушай новината

Масово цените на основните зеленчуци у нас поевтиняват за последната седмица, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според информацията на ведомството на едро най-много поевтиняват краставиците с между 25 и 19% като килограм струва между 2,40 и 2,05 лева. При българските домати също цените са надолу с 5,5%, но вносните поскъпват - с 0,4 на сто.

С 13,3% по-евтино се продават черешите като килограм на едро струва 4,70 лева в края на тази седмица. Млечните продукти също поевтиняват, сиренето с 0,4%, а кашкавала тип "Витоша" с 0,9 на сто. По-скъпо обаче се продават пилешките продукти, въпреки че увеличението е под 3%.

Според данните на комисията по стокови борси и тържища по-евтино в края на седмицата, в сравнение с началото е било олиото. Цената му е достигнала 3,19 лева за литър или с почти 4% по-малко в сравнение с предходните пет дни. Яйцата размер "М" са поевтинели до 33 стотинки за брой. На по-ниски цени се продава също така захарта, боба, ориза и брашното тип "500".

Сравнителният анализ на Агенцията показва, че най-скъпо храните се продават в София. Именно в столицата кашкавала тип "Витоша" достига до 23 лева за килограм. За сравнение в Благоевград, цената му е средно 11,50 лева. В София са най-високи и цените на боба - 5,10 лева за кг., на олиото - близо 6 лева и на яйцата - 0,45 лева.

Месните продукти са най-скъпи в Силистра. Цената на килограм кайма от смесено месо достига 11,80 лева, замразеното пиле - 9,82 лева, сиренето - 15,60 лева. Най-висока е цената на захарта в Русе - 3,40 лева за килограм, а най-ниска в Бургас - 1,65 лева.

През тази седмица националната статистика за първи път отчете дефлация на месечна база. През май месечната инфлация е -0.1% спрямо предходния месец, а годишната инфлация е 10.1%.

За първи път от година: НСИ отчете дефлация за май

Най-голямо намаление на цените има при развлеченията и културата, транспорта, жилищата, електроенергията и горивата. През месеца обаче са продължили да поскъпват хранителните продукти, алкохолът, дрехите и обувките, както и услугите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение в селата около Елин Пелин, залети са къщи и дворове
Частично бедствено положение в селата около Елин Пелин, залети са къщи и дворове
Португалия и Чехия записаха класически победи в евроквалификациите (ОБЗОР)
Португалия и Чехия записаха класически победи в евроквалификациите (ОБЗОР)