НОВИНИ

За затварянето на частен хоспис край града призоваха от Община Русе

затварянето частен хоспис града призоваха община русе
Снимка: Община Русе
bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 21.03.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Частен хоспис, намиращ се в лесопарка "Липник" край Русе, не притежава актуален лиценз за предоставяне на съответните социални услуги - това става ясно от кореспонденцията между кмета на Русе Пенчо Милков и служебния министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за качество на социалните услуги, съобщиха днес от пресцентъра на община Русе.

От местната управа припомнят, че държавните институции са сезирани от кмета Пенчо Милков веднага след изчезването на възрастен мъж със съмнения за старческа деменция. 84-годишният Георги Неделчев напусна сам дома в началото на месеца и все още се издирва от органите на МВР.

Издирват възрастен мъж, изчезнал от хоспис в Русенско

От кметството обясняват, че при посещението на Милков в частния хоспис са установени лоша хигиена и санитарно-битови условия, недостатъчно персонал за обгрижване на настанените и оказване на адекватна медицинска помощ, както и липса на изискуемата документация за тях.

"От отговорите до Община Русе става ясно, че през декември 2022 г. служители на Агенцията за качество на социалните услуги са установили нарушения на място и са издали актове на собствениците. През февруари т.г. Агенцията отказва да удължи лиценза на дома, но и към днешна дата той продължава да работи и от семействата на настанените се събират такси. На 8 март т.г. служители на Агенцията за социално подпомагане са обсъдили с потребителите на хосписа възможностите да ползват държавни социални услуги", информират от кметството в крайдунавския град.

Оттам заявяват още, че предвид контролните правомощия на Агенцията за качеството на социалните услуги община Русе продължава да настоява да се предприемат незабавни действия за преустановяване на услугата, а на възрастните хора да бъде дадена възможност за живот при по-добри и здравословни условия.

От хосписа заявиха за БНТ, че към днешна дата все още са в процедура по лицензиране.

"Това е недоразумение. Подновяването на лиценза ни беше отказано поради сгрешена буква в един имейл. Това на практика е една печатна грешка. Завели сме дело и засега няма да коментираме повече по темата", каза още Милена Христова.

Очакваме и официално становище на Агенцията за контрол на социалните услуги по този въпрос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец изхвърли Рилски спортист от турнира за Купата на България
Черноморец изхвърли Рилски спортист от турнира за Купата на България
14 футболисти на ЦСКА с повиквателни за различните национални гарнитури
14 футболисти на ЦСКА с повиквателни за различните национални гарнитури