НОВИНИ

Забраняват излъчването на комуникация между съдиите и VAR

„Позволиха ми да наблюдавам комуникацията между съдиите на мача по време на прегледа, ситуацията е доста хаотична", коментира Лукас Бруд

ВАР топка съдия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 31.10.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Изпълнителният директор на Международния борд на футболните асоциации (IFAB) Лукас Бруд заяви, че организацията няма да излъчва на живо диалога между рефера и VAR.

Позволиха ми да наблюдавам комуникацията между съдиите на мача по време на прегледа, ситуацията е доста хаотична. Не по негативен начин, но има много хора, които говорят едновременно и мисля, че няма да е продуктивно някой да слуша всички тези гласове. Дадохме зелена светлина за тестване на съобщения за решения, за да направим вземането на решения по-прозрачно, но в момента не сме готови да отворим комуникация на живо за зрителите“, каза Бруд, цитиран от BBC.

Той също така отбеляза, че във футбола всяко съдийско решение се разглежда под микроскоп, което може да създаде несигурна среда за съдиите. Той каза, че съдиите трябва да се чувстват сигурни, за да могат да се съсредоточат върху вземането на правилните решения.

В момента излъчването на живо на разговори между длъжностни лица на терена и VAR е забранено от футболното законодателство. Въпреки това директорът на Международния съвет на футболните асоциации Марк Булингам по-рано съобщи, че организацията вече е обсъдила този въпрос. Клаузата може да бъде актуализирана, така че съдиите да могат да коригират грешката си, ако след подновяването на играта не са настъпили значими събития, важни за хода на мача.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След гонка: Хванаха група мигранти на входа на София при "Църна маца" (СНИМКИ)
След гонка: Хванаха група мигранти на входа на София при "Църна маца" (СНИМКИ)
След поредния случай на паднало дърво: Община Пловдив не смогва да обработва сигналите навреме
След поредния случай на паднало дърво: Община Пловдив не смогва да обработва сигналите навреме