НОВИНИ

Задържаха голямо количество фалшиви стоки на Капитан Андреево, Кулата и Дунав мост - Русе

задържаха голямо количество фалшиви стоки капитан андреево кулата дунав мост русе
bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 18.01.2023
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Голямо количество фалшиви стоки са задържани през последните седмици на Капитан Андреево, Кулата и Дунав мост - Русе.

Само за две седмици през януари митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 55 000 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия, чанти, обувки и парфюми със знаци на регистрирани търговски марки.

В началото на месеца, при две проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция са открити 27 536 артикула с логата на световноизвестни марки. Стоките са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост.

При един от случаите на 04.01.2023 г., около 23.30 часа, на пункта пристига товарен автомобил с румънска регистрация. Шофьорът – български гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Чехия. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват, че в 120 колета се съдържат стоки, които носят емблеми на световни търговски марки. Открити са 12 939 артикула, по-голяма част от тях текстилни изделия, както и 492 чанти и 163 чифта обувки.

В същия ден, няколко часа по-рано, в друг товарен автомобил с румънска регистрация са открити 14 597 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия- мъжко и дамско бельо, тениски, блузи с логата на над 10 марки. Камионът, управляван от български гражданин е превозвал стоката от Турция за Чехия.

В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат уведомени притежателите на търговските марки.

Митнически служители задържаха 14 050 текстилни изделия, обувки и чанти с обозначения на регистрирани световноизвестни търговски марки, при проверка на товарен автомобил на ГКПП Кулата.

На 10.01.2023 г., на ГКПП Кулата, митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница София селектират за проверка товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин. Според представените от водача митнически документи, той е превозвал групажна стока под режим „транзит“ за Нидерландия.

При извършената щателна проверка, митническите инспектори установяват сред превозваните колети в товара 38 колета, съдържащи общо 14 050 стоки с лога на защитени марки. Сред тях спортни комплекти, блузи, панталони, шапки, шалове, обувки и дамски чанти с обозначения Nike, Gucci, Armani, Guess, Prada, Dior, Chanel, Boss и други. Стоките са задържани в изпълнение на Регламент (ЕС) №608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки.

52 992 шампоана с лого на защитена световноизвестна търговска марка задържаха митническите служители на ТД Митница Русе в района на ГКПП Дунав мост.

На 11.01.2023 г. митническите служители спират за проверка товарна композиция с влекач и полуремарке, пътуваща от Турция за Нидерландия. Водачът е представил документи за превозваната стока - шампоани. При извършената щателна митническа проверка се установява, че в товарното помещение има 32 палета с общо 52 992 шампоана, които носят лого на защитена търговска марка.

Стоката е задържана поради съмнение, че се превозва в нарушение на Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост.

За случая е уведомен представител на търговската марка, който е потвърдил, че стоката е фалшива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализирана полицейска операция се провежда в София
Специализирана полицейска операция се провежда в София
Кола са вряза в сметопочистваща машина в Русе, мъж пострада
Кола са вряза в сметопочистваща машина в Русе, мъж пострада