НОВИНИ

Задържаха още 155 нелегални мигранти в Дувър

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:01, 19.03.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Повече от 150 нелегални мигранти са били задържани от граничните сили на Обединеното кралство, пресичайки Ламанша с малки лодки - в същия ден, в който министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман инспектира център за депортирането им в Руанда.

Днес Министерството на вътрешните работи потвърди, че са били задържани общо 155 незаконни мигранти, а четири лодки са били прехванати.

Това е най-новата група, която пристига в Обединеното кралство, откакто правителството представи своя противоречив законопроект за незаконната миграция по-рано този месец.

С нея общият брой за 2023 г. достига 3562 души в 83 лодки, след като министърът на вътрешните работи се опитва да постави под контрол незаконното преминаване на границата през Ламанша.

Според новите строги мерки за всички лица, търсещи убежище, които пристигат незаконно с малки лодки, ще бъде забранено да влизат отново в страната за неопределено време. Очаква се законопроектът за незаконната миграция да попречи на мигрантите да използват законите за правата на човека, за да избегнат извеждането си от Великобритания.

В събота министърът на вътрешните работи инспектира потенциален център за депортиране в Руанда, тъй като продължава да се ангажира с противоречивата политика на депортиране.

Изминаха 11 месеца, откакто Обединеното кралство постигна съгласие по сделката, според която хора, поискали убежище във Великобритания, ще бъдат депортирани в Руанда, за да бъде разгледана молбата им и ако тя бъде удовлетворена, да пребивават там за постоянно.

Първият полет с бежанци до Руанда беше блокиран в 11 часа от съдиите в Страсбург миналото лято, но през декември Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че политиката е законна.

Министърът на вътрешните работи позира за снимки - под екваториален дъжд - при изграждането на стена на мястото, което ще се превърне в блок с 500 апартамента в Кигали, на фона на надеждите на торите, че полетите могат да започнат до няколко месеца. Тя положи тухла на нов жилищен блок в покрайнините на града, който може да стане дом на мигранти, изпратени от Обединеното кралство.

В квартал Гаханга, където се намират 528 жилища, наред с имотите с една, две и три спални ще има и игрища за волейбол и баскетбол.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания заяви: "Проектът за жилища в Гаханга представлява голяма крачка напред в Руанда, която увеличава вече съществуващия си капацитет за настаняване на бежанци и предоставяне на хуманитарна помощ на хиляди хора в цялата страна".

По-рано през деня г-жа Брейвърман присъства на уличен панаир, организиран в чест на Деня на Британската общност, където посети щандове с храни от страните от Британската общност - Индия, Мозамбик и Обединеното кралство.

Последните 155 мигранти пристигнаха, след като в петък повече от 100 души предприеха ново рисковано пътуване. Те са първите пристигнали след въвеждането на Закона за незаконната миграция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус взе минимално дербито с Интер след спорен гол и се доближи до топ 4
Ювентус взе минимално дербито с Интер след спорен гол и се доближи до топ 4
Манчестър Сити - Шефил Юнайтед и Брайтън - Манчестър Юнайтед в полуфиналите на ФА Къп
Манчестър Сити - Шефил Юнайтед и Брайтън - Манчестър Юнайтед в полуфиналите на ФА Къп