НОВИНИ

Задържаха разследващ полицай във Варна за подкуп

задържаха разследващ полицай варна подкуп
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 05.12.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Криминално

Окръжна прокуратура-Варна привлече към наказателна отговорност старши разследващ полицай от ОД на МВР Варна за подкуп чрез изнудване и за опит за измама по образувано досъдебно производство.

Л. Л., на 50 г., е задържан на 04.12.2020 г. при Специализирана полицейска операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР под ръководството на ОП-Варна в момент на получаване на част от искания подкуп.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, че разследващият полицай е поискал от лицето А. М. сума от 10 000 лв. и приел на 4 пъти част от тях - общо 5000 лв.

Сумата била поискана, за да не го привлече към наказателна отговорност по водено от него дело. Освен това разследващият полицай въвел А. М. в заблуждение, че трябва да даде сума от 3000 лв. и за наблюдаващия прокурор, който да прекрати делото.

Престъпленията, за които Л.Л. е обвинен, са квалифицирани по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК – пасивен подкуп, извършен при условията на продължавано престъпление, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение от разследващ полицай и по чл. 210 ал.1 т.3 предл.1 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл. 18 ал.1 от НК – опит за измама, извършен от длъжностно лице в кръга на неговата длъжност.

С постановление на наблюдаващия прокурор разследващият полицай Л.Л. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои прокуратурата да внесе в Окръжен съд-Варна искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия.

Деянията, за които разследващият полицай е обвинен, са наказуеми – подкупът с лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и с лишаване от права. За опит за измама законът предвижда лишаване от свобода от една до осем години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ето кога България ще изиграе решителната си квалификация за ЕвроБаскет 2022
Ето кога България ще изиграе решителната си квалификация за ЕвроБаскет 2022
Дани Сордо води в Рали Монца
Дани Сордо води в Рали Монца